Exercițiu de simulare în caz de inundații pe râul Moldova în zona Câmpulung Moldovenesc-Gura Humorului

În perioada 4-5 iunie 2018, Administrația Bazinală de Apă Siret Bacău va desfășura în județul Suceava un exercițiu de simulare a producerii de inundații și accidente la construcțiile hidrotehnice, anunță instituția.

Acest exercițiu are drept scop verificarea modului de funcționare a fluxului informațional  meteorologic și hidrologic de avertizare-alarmare a populației, a modului de conlucrare a tuturor structurilor implicate în gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații, precum și a modului în care administrația publică locală cunoaște procedurile elaborate pentru managementul riscului la inundații.

Pentru județul Suceava, exercițiul vizează cursul de apă al râului Moldova. Scenariul prevede cantități însemnate de precipitații căzute într-un interval scurt și atingerea cotei de inundații (cod portocaliu) la stațiile hidrometrice Câmpulung Moldovenesc, Prisaca Dornei și Gura Humorului.

Exercițiul se va declanșa în data de 4 iunie în Dispeceratul bazinal al ABA Siret, odată cu primirea de la Administrația Națională de Meteorologie şi Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a avertizărilor cod portocaliu. Ulterior, se vor verifica atât modul de transmitere a avertizărilor hidrometeorologice către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava, respectiv ISU Suceava, cât şi modul în care sunt cunoscute prevederile planurilor bazinale şi județene de apărare împotriva inundațiilor. Exercițiul se va finaliza în 5 iunie, ora 17, odată cu scăderea nivelului râului Moldova sub cota de atenție la stația Gura Humorului și ieșirea din starea de alertă.

La exercițiu vor lua parte următoarele structuri: Administrația Națională de Meteorologie, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, Ministerul Apelor și Pădurilor-Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, Administrația Națională ”Apele Române”, Administrația Bazinală de Apă Siret, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Bucovina” Suceava, Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava, prin Formațiile de lucru Câmpulung Moldovenesc și Gura Humorului, Direcția Silvică Suceava și comitetele locale pentru situații de urgență Câmpulung Moldovenesc, Prisaca Dornei, Vama, Frasin și Gura Humorului.

loading...