Județul Suceava se poate mândri cu “Enciclopedia educației fizice și sportului din România”


Intră acum și în grupul de

Mare parte din crema sportului sucevean s-a adunat ieri, la Muzeul de Științe Naturale, acolo unde a avut loc lansarea lucrării “Enciclopedia educației fizice și sportului din România – origini, tradiție, cronologie”. Proiectul de realizare a acestei enciclopedii a fost pus în practică într-un interval relativ scurt dar cu o muncă asiduă a colectivului de autori, format din prof. Mihai Andorhovici (director executiv DSJ Suceava), coordonator al lucrării, prof. Pop Șerban – consilier DSJ Suceava, prof. Valerian Dura – referent de specialitate la DSJ Suceava, prof. Petru Enache – inspector DSJ Suceava, Vasile Poienar – responsabil financiar-contabil, prof. Constantin Barbălată – președinte al Asociației Județene “Sportul pentru Toți” – Suceava și prof. Victor Pancu – președinte al Asociației Județene de Volei din Suceava.
Pe lângă oamenii reprezentativi ai sportului sucevean, foști și actuali sportivi, antrenori, președinți de cluburi, la lansarea enciclopediei au participat și reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Sport. Cu prilejul acestui eveniment a fost prezentată și o expoziție filatelică cuprinzând timbre de la toate edițiile Jocurilor Olimpice.

“Cunoașterea unor date precise despre sportul de pe meleagurile bucovinene este absolut necesară, iar preocuparea pentru cinstirea înaintașilor reprezintă o datorie de onoare. Lucrarea de față este prima încercare de aducere la lumină a întregii mișcări sportive de la nivelul Județului Suceava. Materiale de mai mică amploare, dar deosebit de importante, au mai fost publicate la nivelul diferitelor orașe, pe diferite discipline sportive, în funcție de tradițiile și performanțele locale. Acum, colectivul de autori a încercat să adune cât mai multe date și dovezi privind evoluția educației fizice și sportului în județul Suceava dar și în regiunea Bucovinei. Noi autorii, am avut permanent senzația că materialul este incomplete, căîn orice moment el poate fi îmbogățit cu informații despre realizările sportive ale truditorilor arenelor.

Totodată, facem precizarea că eventualele corecturi ce ne vor fi aduse la cunoștință vor fi trecute în edițiile viitoare ale acestei enciclopedii. Prin acest material am aruncat o privire în trecutul glorios al sportului sucevean cu speranța că această imagine să fie proiectată spre viitor și să contituie un imbold pentru cei care duc pe umeri “frumoasa povară” a performanțelor de azi și de mâine”, se precizează în cuvântul înainte al enciclopediei.
Costurile pentru realizarea acestei lucrări s-au ridicat la aproximativ 250 de milioane de lei vechi, acestea fiind suportate în totalitate de Asociația Județeană “Sportul pentru Toți” din Suceava.
 


Intră acum și în grupul de