Cod galben de inundații cu posibile depășiri ale cotelor de atenție în bazinele hidrografice ale râurilor Suceava și Moldova


Intră acum și în grupul de

Departamentul pentru Situații de Urgență a anunțat, sâmbătă după amiaza, un cod galben de inundații pe râurile Suceava și Moldova în urma precipitațiilor din ultimele ore.

Avertizarea este valabilă până sâmbătă seara la ora 23:00.

Potrivit unui comunicat al DSU, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe râurile mici din bazinele hidrografice: Suceava – bazin mijlociu și inferior, Moldova – bazin superior, județul Suceava.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Sucevița, Solca, precizează sursa citată.

Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă, un cod galben de ploi abundente care include și județul Suceava și care este valabil în perioada sâmbătă, ora 14:00 până duminică la ora 23:00.

Meteorologii arată că vor fi fenomene de instabilitate atmosferică accentuată și cantități de apă însemnate.

Astefel, în intervalul menționat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în zonele de munte, precum și în Crișana, Maramureș, Transilvania și nordul Moldovei.

Vor fi averse care vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină.

În intervale scurte de timp sau prin cumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 15…20 l/mp și punctiform 40…50 l/mp. Astfel de fenomene vor fi și în restul teritoriului, însă pe arii mai restrânse.

ANM notează că manifestări specifice instabilității atmosferice se vor semnala și la începutul săptămânii viitoare, local și temporar, în majoritatea regiunilor.(N.B.)

 


Intră acum și în grupul de