Alegeri parlamentare 2008 : Sorin Fodoreanu: „Banii sucevenilor trebuie folosiți pentru dezvoltarea județului Suveava, nu pierduți pe traseu”


Intră acum și în grupul de

Candidatul PD-L pentru Senat în colegiul de munte, Sorin Fodoreanu, consideră că actuala organizare a administrației publice, atât centrale, cât și locale, este păguboasă și rămasă mult în urmă. În opinia fostului președinte al Agenției Române pentru Dezvoltare, administrația centrală, în loc să sprijine dezvoltarea comunităților locale, mai degrabă o împiedică.

Sorin Fodoreanu consideră că în momentul actual România este încă un stat centralist, clădit pe modelul socialist, rigid și ineficient, model pe care niciunul dintre guvernele de dreapta nu a reușit să îl schimbe.  Concret, candidatul PD-L acuză în primul rând „traseul falimentar” al taxelor și impozitelor, de la comunitățile locale către instituțiile centrale. „Trebuie să conștientizăm că în momentul actual 70% din banii pe care sucevenii îi dau pe taxe și impozite se duc spre București și numai 30% rămân la bugetele locale. După aceea, când avem nevoie de investiții sau de bani pentru proiecte trebuie să stăm cu mâna intinsă la Guvern. Nu este absolut deloc normal, dar este acel sistem centralist păcătos, cu care noi am rămas din vremuri de mult apuse”, indică Sorin Fodoreanu.

Fostul Consilier de Stat al Guvernului pe probleme de Politici Industriale și Transporturi consideră că raportul dintre administrația locală și cea centrală ar trebui inversat. Mai mult, Sorin Fodoreanu arată că un stat modern trebuie să se concentreze în primul rând pe individ și pe creșterea nivelului de trai, pentru că în orice societate modernă clasa de mijloc este cel mai important și serios contribuitor la bugetul de stat. „Odată ajunși la guvernare vom începe procesul de descentralizare la modul real. În momentul de față avem o struțo-cămilă, în sensul că autoritățile centrale au dat o grămadă de responabilități celor locale, dar nu asigură o finanțare corespunzătoare și creează un blocaj continuu. Banii trebuie să rămână la Consiliul Județean și la Primării și trebuie folosiți pentru a crea bunăstare aici, pe plan local. Acum fondurile se pierd pe drum”, menționează Sorin Fodoreanu.

Între 1998 și 1999 Sorin Fodoreanu a fost împuternicitul Guvernlui României pentru relațiile economice cu Germania, Spania și Portugalia, prilej cu care, după cum sugerează chiar candidatul PD-L, a analizat atent organizarea modernă a administrației publice: „problemele se rezolvă cel mai eficient acolo unde apar. Aceasta este filozofia celor din Germania, din Spania și din toate statele moderne ale Uniunii Europene. La noi a rămas un sistem învechit, care se mai practică probabil în America de Sud și Cuba. Dacă la Gura Humorulu, la Câmpulung sau la Vatra Dornei sunt probleme, acolo trebuie rezolvate. Iar primăriile trebuie să aibă cu ce să rezolve problemele, nu să aștepte pomene de la București, cum s-a întâmplat chiar în această perioadă”.
Sorin Fodoreanu arată că după alegeri PD-L va impune un nou sistem de organizare a fondurilor bugetare. În acest fel cea mai mare parte a fondurilor colectate din taxe și impozite vor rămâne pe plan local și vor fi utilizate de autoritățile locale: „Autoritățile vor putea face mai multe proiecte și chiar proiecte complexe, multi-anuale, pe care acum nu au posibilitatea să le finanțeze. Numai așa vom reuși să dezvoltăm la modul real comunitățile locale”.
Pentru a înțelege mai bine cum funcționează în acest moment statul român, Sorin Fodoreanu a menționat că acesta seamană foarte bine cu un circuit de tranzit al energiei termice: „Relația dintre administrația centrală și cea locală este la fel cu cea dintre RADET și fiecare consumator casnic: omul plătește foarte mult, iar în calorifere ajunge foarte puțină căldură. Marea majoritate se pierde pe traseu. La fel este și cu banii cetățenilor. Majoritatea se pierd pe traseu în loc să fie folosiți pentru a crea bunăstare”, explică Sorin Fodoreanu.

 


Intră acum și în grupul de