Sindicaliștii din TPL Suceava au prezentat la Prefectura Suceava revendicările lor. Ei cer creșterea salariilor cu cel puțin 20 la sută, plata celor 40.000 de ore suplimentare neplătite, dar și eliminarea pirateriei în domeniul transportului de călători din municipiu

Sindicaliștii din TPL Suceava au prezentat, marți, în ședința Comisiei de Dialog Social a județului Suceava desfășurată la Prefectura Suceava,   revendicările pe care le au în contextul unor nemulțumiri de  natură financiară.

La ședință, au participat prefectul Mirela Elena Adomnicăi, în calitate de mediator, primarul Sucevei, Ion Lungu, însoțit de Ileana Amariei, șef serviciu în Primărie, directorul TPL Suceava, ing. Darie Romaniuc, șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă, Romeo Butnaru, Camelia Cocârlă și Mihai Ichim, tot de la ITM, Dinu Ciuc, de la Administrația Județeană a Finanțelor Publice.

Din partea sindicatului menționat au fost prezenți  președintele Mircea Bărbăcariu, vicepreședintele Modest Botușan, Niță Cătălin, cenzor, Vasile Cojoc, secretar.

În cadrul ședinței, sindicaliștii  TPL au arătat că solicită mărirea salariilor cu cel puțin 20%, să le fie făcute plățile restante, încă din 2016, în ce privește orele suplimentare, precum și acordarea  tichetelor de vacanță. Reprezentanții sindicatului “Autobuzul” susțin că, în prezent, la TPL sunt înregistrate 40000 ore suplimentare efectuate și  neplătite,  iar conform reglementărilor în vigoare plata acestora ar trebui să aibă loc  în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea lor.

Salariații TPL mai sunt nemulțumiți de creșterile prețurilor la toate serviciile și produsele și spun că  veniturile realizate de ei nu acoperă cheltuielile cotidiene, iar astfel  acumulează datorii, dar au atras atenția asupra stării precare a parcului auto și a condițiilor de muncă.

Sindicaliștii TPL au subliniat că încă nu a fost semnat contractul Colectiv de Muncă, acesta încetând a produce efecte începând cu data de 1 februarie 2018 și susțin că „de fiecare dată când am încercat să purtăm un dialog cu conducerea societății referitor la o creștere salarială motivația a fost înghețarea prețului la biletul de călătorie pe autobuzele TPL,  existența transportatorilor privați ilegali și bugetul insuficient”.

La finalul ședinței s-a concluzionat că pentru creșterea veniturilor salariaților TPL și pentru plata orelor suplimentare se are în vedere majorarea  tarifului de transport de la 2 lei la 2,50 lei, măsură deja aprobată, de Hotărâre de Consiliul Local, dar și combaterea pirateriei în transportul  de persoane prin  implicarea tuturor instituțiilor cu atribuții de control.(N.B.)

 

loading...