Romii din județ, în atenția ASP


Intră acum și în grupul de

În cadrul unei acțiuni organizate de Autoritatea de Sănătate (ASP) Suceava, mai bine de 200 de persoane de etnie romă din Gulia-Dolhasca și-au investigat starea de sănătate la finele săptămânii trecute. Acțiunea a avut loc cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, marcată în această lună, pe data de 14, și a Zilei Naționale fără Tutun, sărbătorită pe data de 20.

Romilor le-a fost testat nivelul glicemiei, tensiunea arterială, pulsul, greutatea, vârsta reală a plămânului, concentrația de oxid de carbon în aerul expirat (în cazul fumătorilor).

Centralizarea datelor realizată de responsabilii ASP Suceava arată că romii, cu excepția celor care sunt fumători înrăiți și ai căror plămâni sunt serios afectați de tutun, au o sănătate destul de bună. Cei care au fost depistați cu anumite probleme, au fost orientați către medicii de familie și specialiști.  „Romii au răspuns inițiativei noastre. Au simțit că li se acordă și lor atenție și au venit în număr mare să-și facă aceste teste simple, cu caracter preventiv”, au spus reprezentanții ASP Suceava.

În atenția ASP vor intra și romii din Voitinel, pe data de 15 noiembrie, din Mironu, pe data de 22 noiembrie și cei din Dornești, pe data de 6 decembrie. 

 


Intră acum și în grupul de