Alegeri parlamentare 2008 : Nechifor: „Ținta viitoarei guvernări este absorbția fondurilor structurale”


Intră acum și în grupul de

Europarlamentarul PSD de Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă că, în condițiile crizei economice mondiale, viitorul Guvern va trebui să acorde o foarte mare importanță absorbției fondurilor europene, subliniind că fiecare român a plătit de la aderarea României la UE, suma de 500 de lei drept contribuție la bugetul Uniunii, în timp ce actuala guvernare de dreapta nu a reușit să absoarbă nici un euro din fondurile structurale europene. „Ținta viitoarei guvernări este absorbția fondurilor structurale.

România nu a fost capabilă să atragă un euro, dar fiecare român a plătit de la aderare câte 500 de lei contribuție la bugetul UE. Am plătit 2,6 miliarde de euro și nu s-a adus nici un euro în țară”, a spus Nechifor. El a dat ca exemplu cazul Spaniei care, sub guvernarea socialistă a reușit o absorbție de 120 la sută a fondurilor europene, ceea ce înseamnă că a atras mai mulți bani decât se alocaseră inițial.

Eurodeputatul sucevean a mai precizat că România va trebui să realizeze și programe multianuale, ca și în UE, astfel încât acestea să poată continua și la schimbarea guvernării și să ducă la o dezvoltare fără sincope, evidențiind că țara noastră este afectată de lipsa de predictibilitate și de lipsa de informații din domeniul economic-financiar. „Nu știm ce va fi peste un an, pentru că nu există nici un program coerent post aderare”, a mai declarat Nechifor.

El consideră că această criza financiară mondială pune într-o situație delicată România și arată că viitorul Guvern PSD va iniția reducerea la 5 la sută a TVA pentru produsele alimentare de bază, dublată de o procedură de implicare în piață.„Prin reducerea TVA la alimente vom reuși să dăm cel puțin o pâine în plus fiecărui român”, a spus europaralmentarul PSD, adăugând că, totodată, ar trebui majorat TVA la produse de lux, cum ar fi iahturile, mașinile de lux, sau trabucurile.

Cătălin Nechifor a mai precizat că PSD intenționează să reintroducă parteneriatul public-privat, abrogat de Guvernul Tăriceanu, care este necesar mai ales în situații de criză, „să putem aduce statul și companii private să construiască împreună”.

 


Intră acum și în grupul de