Primarul Ion Lungu recunoaște nerealizările din prima jumătate a acestui mandat, dar spune că întârzierile nu au depins de el: 13 din 20 de puncte ale programului electoral au fost puse în aplicare


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a prezentat, miercuri, la jumătatea celui de-al patrulea mandat de primar proiectele incluse în programul electoral, arătând că au fost puse în aplicare 13 din cele 20 de promisiuni și a recunoscut ca nerealizări întârzieri în accesarea  fondurilor europene, pierderea finanțării europene pentru grădinița din Cartierul Obcini, dar și întârziere la lucrări de investiții și reparații.

Dacă în ceea ce privește întârzierea accesării de fonduri europene, vina aparține Guvernului care a amânat termenele de depunere a documentațiilor, în ceea ce privește întârzierile la lucrările de investiții, principala vină este lipsa forței de muncă, a explicat primarul.

Ion Lungu a spus că în ultimul an s-au turnat covoare asfaltice pe străzile Ciprian Porumbescu, Scurtă, Aleea Nucului, Florilor, Ion Irimescu, Vasile Bumbac, au fost reabilitate prin asfaltare parcarea MPO Marășești și parcarea din zona Areni și s-au creat noi locuri de parcare, dar s-au asfaltatat străzi noi de pământ:  finalizată C. Moraru – Ițcani fiind în lucru Lev Tolstoi – Burdujeni-sat și au început lucrările pe M. Sadoveanu și  Bogdan Vodă.

În ceea ce privește fludizarea traficului rutier, el a spus că s-a realizat fluidizarea în zona bazarului pe Calea Unirii și a fost realizat un studiu de circulație pentru introducerea de sensuri unice.

Totodată, primarul a spus că a fost realizat și studiul de prefezabilitate pentru un nou pod peste râul Suceava și se lucrează la studiul de fezabilitate.

În ceea ce privește Sala Polivalentă cu 5000 de locuri s-a aprobat studiul de prefezabilitate la CNI,în prezent fiind la aprobare la Ministerul Dezvoltării, fiind inclus în lista sinteză la poziția 1061 în cadrul Subprogramului Săli de sport.

Lungu a mai anunțat că a fost dată în funcțiune Zona de Agrement Tătărași.

În ceea ce privește introducerea de gaz natural în Burdujeni-sat speră să se înceapă lucrările în acest an.

El a mai spus că sunt în curs de finalizare 80 de apartamente noi prin ANL și se începe construcția blocului pentru bugetari.

În ceea ce privește amenajarea noului cartie Europa s-a finalizat strada principală, Paris, s-au montat transformatoarele pentru  alimentarea cu  energie electrică a cartierului Europa și se lucrează la extinderea rețelelor electrice  în cartier.

Lungu a mai declarat că la piețele din oraș este în curs de finalizare modernizarea  Pieței Burdujeni și de finalizare instalația de încălzire în Piața centrală.

În acest an, primarul a spus că s-a finalizat implementare proiectelor cu finanțare elvețiană, respectiv modernizarea iluminatului public cu lămpi tip LED, proiect finalizat, iar din economii proiectul a fost  extins și la școli, unde a fost finalizată licitația, s-au montat cele 28 de puncte de încărcare standard și rapide în cadrul proiectului ”Electromobilitate – Vehicule electrice pentru o municipalitate verde”, s-au achiziționat mașinile electrie la municipalitate, 11autoturisme,2 furgonete și  2autospeciale și au fost achiziționate 10 biciclete electrice și infrastructura de încărcare panouri fotovoltaice, care sunt folosite de poliția locală.

În ceea ce privește pregătirea accesării de fonduri europene pe finanțarea 2014-2020, au fost finalizate și aprobate Documentele strategice SIDU și PMUD care au fost depuse și aprobate la ADR NE și la AMPOR-Ministerul Dezvoltării Regionale.

Totodată a fost identificat și aprobat în Consiliul Local un sediu nou pentru Divizia de transport electic la capătul străzii Căpitan Grigore Andrei în Burdujeni-sat și se lucrează la studiul de fezabilitate pentru apobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției pe fondurile municipalității urmând ca proiectul pentru achiziționarea a 40 de autobuze electrice în valoare de 25.000.000 euro să fie depus până la sfârșitul lunii august.

Totodată, la ADR NE au fost depuse proiectul pentru  centrul multifuncțional Ițcani și proiectul pentru  grădinița Burdujeni-sat, dar că se lucrează la proiectul pentru grădinița nouă în zona centrală ,pe strada Dobrogeanu Gherea și a fost depus un proiect la Ministerul Educației pentru grădinița din cartierul Ițcani.

Mai mult, se lucrează la proiectul reabilitare retele termice, pe POIM și a fost depus și aprobat proiectul de reabilitare termică a clădirii Primăriei municipiului Suceava și urmează să se semneze contractul.

În ceea ce privește finalizarea Planului Urbanistic General, acesta se află în faza de avizare mediu și la Garda forestieră și a fost finalizat Registrul Spațiilor Verzi din municipiul Suceava.

Primarul Ion Lungu a mai declarat că se lucrează la reabilitatea Statuii ecvestre a lui Ștefan cel Mare, iar lucrarea va fi finalizată până la mijlocul lunii august și că a fost adjudecat și proiectul de amenajări exterioare la Statuia lui Ștefan cel Mare,care va fi finalizat în luna octombrie, dar că s-a reluat procedura de licitatie pentru Monumentul Unirii ce va fi amplasat lângă Palatul Administrativ.

El a mai spus că se lucrează la refacerea gardului cimitirului Pacea, dar că s-au repartizat locuri de veci tuturor bisericlor din cartierele Ițcani și Burdujeni.

În ceea ce privește modernizarea Ștrandului Ițcani s-a efectuat expertiza tehnică ce arată că bazinele sunt fisurate și trebuiesc dărâmate și că a fost licitat și adjudecat proiectul tehnic pentru reabilitare strand.

Între realizări el a inclus și aprobarea în Senat, fiind în dezbatere la Camera Deputaților proiectul inițiat de municipaliate pentru transferul unor suprafețe de păduri parc în zona Șipote și Zamca și a mulțumit tuturor parlamentarilor suceveni pentru implicare.

În cee ce privește domeniul cultural, el a enumerat organizarea Festivalului Internațional al Filmului Ecologist ,octombrie 2017, realizarea proiectului Zilele Teatrului Matei Vișniec, în parteneriat cu Ministerul Culturii, întocmirea și aprobarea proiectului CENTENAR 2018, finanțarea proiectelor  Festivalul de Artă Medievală, Lira de Aur, Crăciun În Bucovina,Paște în Bucovina, Revelion în aer liber, Zilele Orașlui Suceava, ornarea orașului pentru sărbătorile de iarnă prin montarea unei cupole luminoase pe esplanada din centru.

În ultimul an au fost încheiate două noi parteneriate cu orașele Soroca din Republica Moldova și Bethlehem din Palestina.

Tot în acest an, Primăria Suceava a sprijinit financiar cu un milion de lei Spitalul Județean Suceava, a sprijinit sportul sucevean și unitățile de cult.

Ion Lungu a subliniat că municipiul Suceava a obținut titlul de Excelență în educație la nivel național și a fost declarat Destinație europeană de excelență.(T.B.)


Intră acum și în grupul de