Tudorel Toader: Nu credeam că președintele Iohannis nu va respecta o decizie a Curții Constituționale. Întrebare nu e când va termina de citit, ci când va termina de înțeles decizia


Intră acum și în grupul de

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, sâmbătă, la Suceava că nu credea că președintele Klaus Iohannis nu va respecta o decizie a Curții Constituționale, el făcând referire la decizia prin care Curtea Constituțională a constatat conflictul constituțional între Guvern și Președinție și a dispus ca președintele României să emită decretul de revocare a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că săptămâna aceasta încă mai citește decizia Curții Constituționale, iar ministrul Justiției a fost întrebat când crede că acesta va termina de citit această decizie.

„Când va termina de citit? Întrebarea corectă este când va termina de înțeles, că poți să citești ceva să nu înțelegi. Doar domnul președinte va putea să răspundă când va termina de citit, când va termina de înțeles, când va termina de deliberat în sensul de a lua o hotărâre sau alta”, a spus ministrul.

El a subliniat că este cert că orice decizie a Curții Constituționale produce efecte juridice de la momentul publicării în Monitorul Oficial, iar efectele diferă după cum este examinată o lege sau alta.

Ministrul a spus că obligațiile decurg de la momentul când se produce efectul juridic, iar dacă ar exista un termen ar însemna că legea fundamentală îți permite ca un anumit termen să rămâi în starea de neconstituționalitate ceea ce nu se poate.

„Cu experiența de fost judecător nu mi-am imaginat că cel mai înalt demnitar din stat nu va respecta decizia Curții Constituționale. În Polonia este o mare dezbatere cu activarea articolului 7 din Tratat ( Tratatul UE de la Lisabona, articol prin care se pot suspenda drepturi ale unui stat membru n.r.) pentru nerespectarea deciziilor Curții Constituționale. Eu nu mi-am imaginat asta, dar vedeți că realitatea depășește de multe ori imaginația”, a spus ministrul.

El a subliniat că atunci când încalci o normă din legea fundamentală înseamnă că încălcarea este cea mai gravă.

Întrebat dacă se justifică o decizie de suspendare a președintelui României pentru această încălcare, Tudorel Toader a răspuns că este o decizie politică, iar el este ministrul Justiției și nu se poate pronunța.(T.B.)


Intră acum și în grupul de