Ambasadorul Poloniei, în vizită la Suceava


Intră acum și în grupul de

Ambasadorul Poloniei în România, Wojciech Zajaczkowski, a declarat, vineri, la Suceava, că viitoarea colaborare între Polonia și România va avea o mare importanță în relația cu Uniunea Europeană, arătând că cele două țări au multe lucruri în comun.

Zajaczkowski a spus în cadrul unei întâlniri cu președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, că prima vizită pe care o face în afara Bucureștiului de la preluarea funcției este în Bucovina, unde este și cea mai mare comunitate de polonezi din România. El a arătat că Ambasada este preocupată de această comunitate de polonezi, pentru dezvoltarea și păstrarea identității acestora, apreciind că între România și Polonia există multe asemănări și că cele două țări vor trebui să colaboreze în special în ceea ce privește relația cu UE. El a mai explicat că politica agricolă are aceeași tendințe în Polonia și România, că structura satelor din Polonia este la asemănătoare cu cea din România și, deasemenea situația economiei este asemănătoare.

Diplomatul polonez a menționat că relația Polonia-România va trebui să aibă o mare importanță în colaborarea cu UE și a arătat că această colaborare va avea două tendințe, una politică, la nivel înalt și o alta, economică, la nivel regional. „Vreau să vă asigur că voi sprijini relația regională”, i-a spus Zajaczkowski președintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, adăugând că este mulțumit de relația de colaborare existentă între județul Suceava și regiunea poloneză Silezia.

La rândul său, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a remarcat că pentru Polonia poarta centrală de intrare în România este Bucovina, și a propus ambasadorului să sprijine proiectele inițiate de județul Suceava în domeniul promovării turismului. El a mai propus un proiect de prezentare a unor „povești de succes” din diferite domenii realizate de întreprinzători români și polonezi, care să constituie un exemplu și pentru alții. Totodată, președintele CJ Suceava a arătat că în condițiile în care și România și Polonia se învecinează cu Ucraina, vor trebui continuate proiecte care să sprijine această țară pe drumul spre Uniunea Europeană. „Nu cred că sârma lui Stalin ne mai face bine”, a spus Flutur ambasadorului Poloniei.

Președintele CJ Suceava a mai arătat diplomatului polonez că este important ca infrastructura de transport care leagă Suceava de Polonia să fie mult îmbunătățită, subliniind că în zonă nu există nici o autostradă. „Interesul este să legăm comunitățile locale pentru o mai bună dezvoltare”, a spus Flutur, iar ambasadorul Poloniei a arătat că va încerca să susțină aceste proiecte.
 


Intră acum și în grupul de