Criza financiară scade și prețul artei


Intră acum și în grupul de

Potrivit experților în artă plastică, piața obiectelor de artă este în cădere din cauza crizei globale. Astfel în octombrie, prețul mediu de vânzare a operelor de artă la licitațiile din întreaga lume a scăzut cu aproape 15%, față de ianuarie 2008. Tocmai pentru a se pune la adăpost de risc, investitorii caută plasamente sigure. Alături de aur sau de titlurile de stat, obiectele de artă reprezintă, de câteva decenii, una dintre aceste variantele. Însă nici această piață a obiectelor de artă nu este foarte sigură.

Cum în această perioadă de criză sunt și persoane care câștigă, obiectele de artă și antichitățile pot fi cumpărate la un preț mult mai mic, însă doar de cei care dispun de lichidități. Lucrurile nu stau la fel de bine pentru cei care vroiau să obțină lichidități tocmai din vânzarea acestora. Specialiștii spun însă că investițiile în artă sunt riscante doar dacă se fac pe perioade scurte. Astfel de plasamente aduc un profit substanțial după aproape zece ani dacă sunt lucrări de renume.

La nivel internațional, piața de artă a înregistrat, până în 2007, șapte ani consecutivi de creștere, cu rate amețitor de înalte comparativ cu alte domenii. Însă de la sfârșitul lunii august au apărut primele semne de instabilitate a acestei piețe. Prețurile lucrărilor scoase la licitație pentru mai puțin de 100.000 de euro au scăzut foarte mult, în timp ce al pieselor de artă de top a rămas constant.


Intră acum și în grupul de