Numărul persoanelor mușcate de căpuşe care ajung la spital creşte de la o lună la alta. Peste 400 de persoane au primit îngrijiri medicale la SJU Suceava în luna iunie, faţă de 300 în luna mai.


Intră acum și în grupul de

Peste 400 de persoane diagnosticate cu plăgi înţepate de căpuşe s-au prezentat pentru a primi îngrijiri medicale la UPU din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava în cursul lunii iunie, iar un sfert dintre aceştia sunt copii şi adolescenţi.

Potrivit unei statistici a Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul SJU Suceava, de la începutul lunii iunie 2018, la UPU Suceava s-au prezentat 413 persoane cu plăgi înţepate de căpuşă unde au primit îngrijiri medicale, însă toţi fiind trimişi la domiciliu.

Din totalul pacienţilor, 91 sunt copii cu vârste cuprinse între 0 şi 13 ani, 22 sunt adolescenţi cu vârste cuprinse între 14 şi 21 ani, alţi 15 au vârste cuprinse între 70 şi 90 de ani, iar restul au vârste între 22 şi 69 de ani.

După localizare, plăgile înţepate de căpuşă au fost depistate în zona scalpului, pleoapelor, toracelui, abdomenului, axială, fesieră, dar şi pe umeri, mâini, degete şi picioare, iar majoritatea pacienţilor provin din aproape toate zonele judeţului Suceava, fiind înregistraţi însă şi pacienţi din Bucureşti şi din judeţele Sibiu, Botoşani, Prahova, Bacău şi Vaslui.

De remarcat este că cei mai mulţi pacienţi au avut doar câte o înţepătură de căpuşă, însă în 23 dintre cazuri medicii au depistat plăgi înţepate multiple .

Specialiştii recomandă ca în cazul muşcăturilor de căpuşe, persoanele să evite extragerea acestora şi să se prezinte la o unitate medicală unde, după extragerea căpuşei şi toaletarea zonei respective, se administrează vaccin antitetanos şi pacienţii sunt îndrumaţi către secţia de Boli Infecţioase pentru a fi luaţi în evidenţă şi pentru tratament de specialitate, iar în funcţie de zona muşcăturii şi a tipului de căpuşă se efectuează testarea pentru boala Lyme şi atunci când este confirmată boala Lyme se instituie tratament cu antibiotice de lungă durată.

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, vineri, că ultimele două cazuri de boală Lyme au fost confirmate în cursul lunii iunie la o femeie în vârstă de 66 de ani şi la un bărbat în vârstă de 45 de ani, ambii din Suceava, recoltarea probelor de ser şi evaluarea serologică în cazurile suspecte de îmbolnăvire fiind efectuate la cel puţin 21 de zile de la data înregistrării înţepăturii, întrucât “probabilitatea obţinerii de rezultate pozitive la cazuri reale este mai mare”.

Ea a spus că în cursul lunii mai a mai fost confirmat un caz de boală Lyme la o persoană cu vârsta cuprinsă între 45 şi 54 de ani, provenită din mediul rural al judeţului Suceava.

De menţionat este că şi pacienţilor diagnosticaţi cu plăgi înţepate de căpuşă li se administrează vaccin antitetanos, costul unei doze fiind de aproximativ 19 lei.

Printre măsurile de protecţie personală împotriva infestării cu căpuşe recomandate de specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică se numără purtarea unor haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi introduşi în şosete de culoare deschisă şi textură mai deasă, precum şi a unor pantofi sport deschişi la culoare fără orificii sau decupaje, iar hainele folosite în teren trebuie spălate şi uscate cel puţin o oră cu aer cald sau fierbinte după activităţile desfăşurate în zone cu potenţial de infestare cu căpuşe sau la întoarcerea din drumeţii.

Totodată, se mai recomandă inspectarea cu atenţie a corpului, întrucât “căpuşele se pot fixa oriunde, fără a provoca disconfort la ataşare sau în timpul hrănirii”.

Reamintim că  la UPU Suceava s-au prezentat, în cursul lunii mai, 300 de persoane care aveau plăgi muşcate de căpuşe.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de