Acțiuni stradale de Ziua Națională fără Tutun


Intră acum și în grupul de

Potrivit Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Suceava, Ziua Națională fără Tutun, marcată în fiecare an în a 3-a joi a lunii noiembrie, oferă cadrul informării și sensibilizării populației cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, practicile companiilor producătoare de tutun, demersurile forurilor internaționale privind lupta împotriva bolilor asociate consumului de tutun, precum și cu privire la dreptul fiecăruia dintre noi de a trăi sănătos.

„Tinerețe fără tutun” este sloganul ce face parte dintr-un apel la acțiune adresat tinerilor, decidenților politici, societății civile și publicului larg pentru interzicerea totală a publicității și promovării produselor din tutun, măsuri legislative care ar putea conduce la scăderea consumului de tutun în populația generală și în rândul adolescenților și tinerilor, în special.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, consumul de tutun reprezintă principala cauză de deces din lume.Tutunul este drogul licit a cărui vânzare este legală persoanelor cu vârsta peste 18 ani și care antrenează, după estimările producătorilor, decesul unei treimi până la jumătate din numărul fumătorilor, viața acestora fiind redusă în medie cu 15 ani.

Pe măsură ce industria tutunului își intensifică eforturile pentru a atrage noi consumatori, sperând să îi fidelizeze pentru restul vieții, sănătatea unei mari părți din rândul tinerilor este amenințată în mod serios de produsele din tutun. Nicotina este substanță care creează dependență fizică, psihologică și socială, experimentarea consumului de tutun în timpul copilăriei și adolescenței fiind un important factor de risc pentru ca mecanismul de dependență să devină model de comportament.

În fiecare an, industria tutunului alocă zeci de milioane de dolari pentru comercializarea eficientă a produselor sale făcând apel la un număr cât mai mare de mijloace.
„În perioada 17 – 21 Noiembrie 2008, Serviciul Regional Antidrog Suceava va desfășura acțiuni stradale și acțiuni de sensibilizare a tinerilor cu privire la efectele nocive ale fumatului”, precizează șeful serviciului, Angelica Cîmpan.

 


Intră acum și în grupul de