Tezele cu subiect unic vor fi susținute în 180 de școli din județ


Intră acum și în grupul de

În jur de 16.000 de elevi ai claselor a VII-a și a VIII-a din județul Suceava vor susține, din 25 noiembrie, tezele cu subiect unic din semestru I, notele astfel obținute urmând să conteze, în proporție de 50%, la admiterea în liceu. Inspectorul pentru imagine din cadrul IȘJ Suceava, Laurența Hacman a precizat că în școlile din județul Suceava, la începutul anului școlar erau înscriși 8.577 elevi de clasa a VII-a și 8.363 elevi de clasa a VIII-a. „Au fost stabilite 36 de centre de comunicare ce vor asigura legătura cu unitățile de învățământ unde se susțin tezele. În județ, aceste lucrări se vor fi susținute în 180 de școli”, a declarat Laurența Hacman. 

Pe 25 noiembrie va avea loc prima proba din cadrul tezelor cu subiect unic, cea de limba și literatura maternă, urmând ca pe 3 decembrie să fie susținută proba de limbă și literatura română. Teza unică la matematică este programată pe 13 decembrie, iar elevii claselor a VIII-a vor susține și o teză la alegere, istorie sau geografie.

Elevii care nu participă la examene și cei care nu promovează vor putea susține tezele într-o sesiune specială, care va începe în februarie 2009.

Examenele durează câte două ore, iar subiectele au o dificultate medie.
Media obținută la tezele cu subiect unic este importantă la admiterea la liceu. Astfel, potrivit metodologiei aprobate de ministerul Educației, elevii vor fi admiși la liceu fără examen, ținându-se cont de media generală a notelor obținute la tezele cu subiect unic, care are o pondere de 50% din nota finală, și de media generală de absolvire a claselor V-VIII, care are tot o pondere de 50%.
Pentru calculul mediei generale din timpul anului școlar, notele de la tezele unice vor fi rotunjite cu 50 de sutimi. Situația nu va fi la fel, însă, și la calcularea mediei generale de la teze. În acest caz, notele care se iau în calcul vor fi exact cele pe care le-au obținut elevii, fără rotunjire, toate aceste note fiind trecute într-un catalog special.
 


Intră acum și în grupul de