Controversata vaccinarea împotriva cancerului de col uterin la fetițe demarează și la Suceava


Intră acum și în grupul de

La nivelul județului Suceava, luni va începe vaccinarea gratuită împotriva virusului Papilloma human – HPV, virus asociat cu 96% din cancerele de col uterin, campanie ce va cuprinde 4439 de fetițe din clasa a IV-a. Șeful Autorității de Sănătate Publică Suceava, Alexandru Lăzăreanu, a arătat că scopul vaccinării este prevenirea cancerului de col uterin, în contextul în care în România, 6 femei mor zilnic de cancer de col uterin, iar anual 3000 de femei sunt diagnosticate cu acesta.

Alexandru Lăzăreanu a precizat că vaccinarea se va face în școli, dar numai cu acordul scris al părinților, nefiind obligatorie. „Cine nu dorește vaccinarea dă o declarație pe propria răspundere și nu-și vaccinează copilul. Faptul că nu-și vaccinează copilul nu are nicio repercusiune asupra sa, singura repercusiune este morală, dacă fetița va face cândva cancer”, a afirmat șeful ASP Suceava.
Imunizarea completă se face în 3 etape, cu 3 doze de vaccin -injecții în braț, administrate în decurs de 6 luni, fiind două tipuri de vaccin, monovalent și bivalent.

Lăzăreanu a mai menționat că au fost trimise în județ deja dozele de vaccin și materialele sanitare necesare vaccinării. Cancerul de col uterin reprezintă prima cauză de mortalitate prin cancer la femeile fertile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani. Specialiștii spun că fetițele sunt expuse acestei forme de cancer chiar dacă nu sunt active sexual, vaccinarea lor reducând considerabil riscul de a se îmbolnăvi de cancer.

Pe de altă parte această vaccinare este foarte contestată. În presa de specialitate se menționează că vaccinul nu a fost testat pe o perioadă suficient de mare iar în timp poate duce la alte forme de cancer sau sterilizarea fetițelor.

În județul Suceava, potrivit datelor ASP rezultate în urma evaluării stării de sănătate a populației prin programul MSP, din cele  120.498 depistate cu risc de îmbolnăvire pentru diverse boli, 5032 sunt pentru cancer uterin,  2435  pentru cancer de sân, iar pentru cancer de col uterin – 2.373 cazuri.

 


Intră acum și în grupul de