(VIDEO) Prefectul Mirela Adomnicăi: Cetățenii doresc să-și poată rezolva problemele la un singur ghișeu. Ea a propus simplificarea procedurilor administrative în cadrul unei conferințe privind politicile publice


Intră acum și în grupul de

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a apreciat, miercuri, la lansarea unui proiect național cu finanțare europeană privind politicile publice că o inițiativă care va trebui luată în considerare este cea legată de înființare a ghișeului unic unde cetățeanul să poată să-și rezolve problema într-un singur loc.

Mirela Adomnicăi a explicat că pentru a putea înțelege rolul politicilor publice în administrație trebuie făcută diferența între politici publice și politică.

Ea a arătat că din experiența sa în administrație a constatat contradicții între rolul funcționarului public și al decidentului politic, iar aceste contradicții se transpun, pe de o parte, în acuzații de ingerințe politice asupra funcționarilor publici, iar pe de altă parte, situație pe care o resimte în ultima perioadă, în ceea ce privește funcționarii publici, delimitarea lor de cine are obligația de a formula politici publice, funcționarii publici lăsând clasei politice acest rol de a formula politici publice pentru a putea transpune programul de guvernare.

„De aceea cred că un prim pas în progresul procesului de formulare a politicilor publice îl reprezintă depășirea acestor neînțelegeri și confuzii vis-a-vis de rolul celor doi actori: funcționarul public și decidentul politic”, a spus prefectul.

Ea a subliniat că în formularea politicilor publice există un rol important al presei care are o legătură foarte importantă între stat și societatea, având rolul de a semnala și de a include problemele publice în agenda instituțională.

Adomnicăi a spus că presa are un rol pasiv de relatare a politicilor publice, dar și unul activ, din ce în ce mai pregnant, de a prezenta soluții pentru problemele publice semnalate.

„Mi-aș dori și o abordare în ceea ce privește simplificarea procedurilor administrative, pentru cetățean și pentru agenții economici. În ceea ce privește cetățeanul, o percep din actuala funcție, un deziderat este un ghișeu unic la care să se prezinte cetățeanul cu problema legată de o carte de indentitate, de un pașaport, de o plăcuță de înmatriculare, o carte de indentitate a unui vehicul, să se așeze în fața unui ghișeu pe o ușă și să iasă pe o altă ușă cu toate aceste probleme rezolvate într-o singură locație”, a spus Mirela Adomnicăi.

Ea consideră că această propunere ar putea fi luată în discuție în cadrul acestui proiect care prevede promovarea de politici publice.(T.B.)


Intră acum și în grupul de