Acasă Actualitate (VIDEO) Prefectul Mirela Adomnicăi: Cetățenii doresc să-și poată rezolva problemele la un...

(VIDEO) Prefectul Mirela Adomnicăi: Cetățenii doresc să-și poată rezolva problemele la un singur ghișeu. Ea a propus simplificarea procedurilor administrative în cadrul unei conferințe privind politicile publice


Intră acum și în grupul de

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a apreciat, miercuri, la lansarea unui proiect național cu finanțare europeană privind politicile publice că o inițiativă care va trebui luată în considerare este cea legată de înființare a ghișeului unic unde cetățeanul să poată să-și rezolve problema într-un singur loc.

Mirela Adomnicai despre promovarea de politici publice

Mirela Adomnicăi a explicat că pentru a putea înțelege rolul politicilor publice în administrație trebuie făcută diferența între politici publice și politică.

Ea a arătat că din experiența sa în administrație a constatat contradicții între rolul funcționarului public și al decidentului politic, iar aceste contradicții se transpun, pe de o parte, în acuzații de ingerințe politice asupra funcționarilor publici, iar pe de altă parte, situație pe care o resimte în ultima perioadă, în ceea ce privește funcționarii publici, delimitarea lor de cine are obligația de a formula politici publice, funcționarii publici lăsând clasei politice acest rol de a formula politici publice pentru a putea transpune programul de guvernare.



„De aceea cred că un prim pas în progresul procesului de formulare a politicilor publice îl reprezintă depășirea acestor neînțelegeri și confuzii vis-a-vis de rolul celor doi actori: funcționarul public și decidentul politic”, a spus prefectul.

Ea a subliniat că în formularea politicilor publice există un rol important al presei care are o legătură foarte importantă între stat și societatea, având rolul de a semnala și de a include problemele publice în agenda instituțională.

Adomnicăi a spus că presa are un rol pasiv de relatare a politicilor publice, dar și unul activ, din ce în ce mai pregnant, de a prezenta soluții pentru problemele publice semnalate.

„Mi-aș dori și o abordare în ceea ce privește simplificarea procedurilor administrative, pentru cetățean și pentru agenții economici. În ceea ce privește cetățeanul, o percep din actuala funcție, un deziderat este un ghișeu unic la care să se prezinte cetățeanul cu problema legată de o carte de indentitate, de un pașaport, de o plăcuță de înmatriculare, o carte de indentitate a unui vehicul, să se așeze în fața unui ghișeu pe o ușă și să iasă pe o altă ușă cu toate aceste probleme rezolvate într-o singură locație”, a spus Mirela Adomnicăi.

Ea consideră că această propunere ar putea fi luată în discuție în cadrul acestui proiect care prevede promovarea de politici publice.(T.B.)


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version