Handbal, Cupa Challenge : Calificare istorică : CS Universitatea, în optimile de finală ale Cupei Challenge!


Intră acum și în grupul de







 

CS Universitatea Suceva Bologna United      32 – 24 (14 – 11)

La prima prezență într-o competiție europeană intercluburi, handbaliștii de la CS Universitatea Suceava au reușit performanța de a se califica în „primăvara europeană”. După două manșe extrem de disputate, elevii lui Petru Ghervan au acces în optimile de finală ale Cupei Challlenge în dauna italienilor de la Bologna United.

Dacă în tur au pierdut la patru goluri diferență, 26-30, ieri, în sala LPS din Suceava, „studenții” și-au dat examenul de maturitate. Și l-au trecut cu brio. I-au spulberat pe handbaliștii italieni, scor 32-24, o diferență de opt goluri, mai mult decât suficientă pentru a obține calificarea.

 

În prima repriză s-a jucat cu trac

În fața unei săli arhipline și cu un public mai entuziast ca niciodată, sucevenii au început destul de timorați jocul. Tracul primului meci de pe teren propriu, „în Europa”, i-a urmărit pe „studenți” pe întreaga durată a primei reprize. După 10 minute de joc, italienii lui Tedesco conduceau cu 4-2 și Universitatea părea incapabilă să revină în meci. Mitrea a fost cel mai slab om al gazdelor în debutul întâlniri, el fiind înlocuit imediat cu Florin Dospinescu , cel care avea să reaprindă speranțele în tabăra suceveană. „Dospi” a marcat pentru 3-4 și 4-4 și publicul a început strige „Suceava! Suceava!”. Italienii, cu uriașii Maione și Stankovic, s-au apărat foarte bine, ai noștri negăsind cele mai bune soluții la finalizare. În minutul 23, scorul era egal, 9-9. Gavriloaia a fost înlocuit și el cu Brădățan, care imediat a punctat pentru 10-9. În minutul 25, în poarta sucevenilor a intrat Bogdan Pralea. Chiar dacă a avut o prestație bună, Iulian Andrei a simțit că Pralea este în formă și i-a cedat locul între buturi. Ex-ieșeanul a apărat un 7 metri, Chiruț a punctat pe contraatac și gazdele s-au distanțat la 3 goluri, scor 12-9.


 

Pralea magistral

Finalul de repriză a fost încins, Pralea interevenind încă de două ori providențial. Țuțu s-a înălțat la 9 metri și a dus scorul la 13-10 iar repriza s-a încheiat cu reușita lui Adomnicăi. La vestiare, sucevenii au intrat cu un avans de 3 goluri. Calificarea se juca.

În debutul actului secund, „studenții” au jucat mult mai deciși. Hotărâți să rezolve soarta calificării. La italieni s-a simțit absența celor două pise de bază, Lumello și Raupenas. Cel de-al doilea a urmărit meciul de la balconul sălii de sport de la LPS și și-a încurajat colegii pe întreaga durată a partidei. În minutul 35, CS Universitatea conducea cu 17-11, o diferență de 6 goluri, care însă nu asigura liniștea. Stankovic de două ori și Sirotic au înscris pentru italieni, Tarafino i-a imitat și scorul a devenit 18-15. Un scor la care echipa care mergea în optimi era Bologna.

 

Experiența lui Bibirig și Adomnicăi și-a spus cuvântul

Adomnicăi, unul dintre cei mai buni oameni de pe teren, a coordonat multe dintre acțiunile de atac al gazdelor, a marcat și a obținut două aruncări de la 7 metri. Țuțu l-a învins de două ori pe Minkovic și Suceava avea un avans de 7 goluri când mai erau de jucat încă 14 minute. Italienii nu au renunțat însă la gândul de a obține calificarea. În minutul 55 scorul era 27-21. Bologna în atac. Maione trece prin apărarea noastră și înscrie pentru 27-22. Cinci goluri avans, cinci minute până la finala. Publicul se ridică în picioare și scandează numele favoriților. Printre steagurile albe și albastre, fluturate în ritm amețitor se vede o „rachetă” expediată de neobositul Adomnicăi. 28-22. Ai noștri privesc tabela și sunt conștienți că doar printr-o minune mai pot rata calificarea. Tot Adomnicăi înscrie pentru 29-22 și italienii sunt în degringoladă. În uralele publicului, universitarii mai înscriu de trei ori pe contraatac și aplaudă cele două reușite ale bolognezilor.

Raupenas a crezut în calificare până la final

 

Raupenas, supranumit „Il Principe”, autor a patru goluri în prima manșă a confruntării, privește în gol. O accidentare la genunchi nu i-a permis să joace în meciul de ieri. Cu el pe teren, poate italienii ar fi fost mai buni. Fără el, Bologna a pierdut cu 24-32. „Suceava a fost mai bună. După jocul din Italia eram aproape sigur că ne vom califica. Îmi pare rău că nu am putut fi alături de colegii mei. Nu știu dacă asta ar fi schimbat cu ceva soarte jocului. Baftă multă în continuare!” a spus lituanianul la finalul întâlnirii. CS Universitatea a devenit a treia echipă românească, după UCM Reșița și Știința Bacău, care s-a calificat în optimile de finală.

 


Intră acum și în grupul de