Consiliul Județean Suceava vrea să stabilizeze cu 6 milioane de lei versanți de pe TransRarău. Flutur: Există riscul ca unele roci să se desprindă și să se producă accidente grave


Intră acum și în grupul de

Consiliul Județean Suceava își propune să realizeze lucrări de stabilizare a unor versanți de pe drumul DJ 175 B- Pojorâta-Rarău (TransRarău) cu suma de aproape 6 milioane de lei.

Potrivit unui proiect de hotărâre propus de președintele Gheorghe Flutur, lucrările de stabilizare sunt evaluate la 5 925.741,09 de lei.

Flutur arată că în conformitate cu strategia Consiliului Județean Suceava privind modernizarea infrastructurilor în vederea realizării unei fluențe a traficului în condiții de siguranță și confort a circulației, Direcția Județeană de Drumuri și Poduri a întocmit documentația de avizare a lucrărilor de intervenții pentru protecția de versanți pe DJ 175 B.

El arată că versantul stâng adiacent drumului județean DJ 175B Pojorâta – Rarău este afectat de fenomene de instabilitate între km 14+150-14+990 și km 15+200-15+400.

„Acesta se destabilizează în mod constant, generând în mod permanent desprinderi ale maselor de material ce se deplasează gravitațional pe taluz. Această instabilitate se evidențiază printr-o prabușire a masei de pământ din taluzul adiacent drumului ce afectează dispozitivele de colectare a apelor pluviale, podețele și zidurile de gabioane aflate la baza taluzului”, a explicat Flutur.

El a meționat că în nenumărate rânduri masa de pământ alunecată de pe taluzul stâng a blocat traficul auto fiind necesară evacuarea acesteia de pe partea carosabilă, iar ca urmare a degradării există unele blocuri de roca ce se află în echilibru labil, existând  un risc major de a se  desprinde și rostogoli  pe taluzul  versantului și pot provoca accidente rutiere grave.

Flutur subliniază că traseul este unul turistic foarte frecventat și se impune realizarea unor sisteme de stabilizare și protecție alcătuit din plase metalice din oțel de înaltă rezistență ancorate în câmp și bordate perimetral de cabluri metalice de înaltă rezistență. (N.B.)

 


Intră acum și în grupul de