Gășpărel: Garda Forestieră Suceava folosește drona și o stație grafică ce permite identificarea de terenuri scoase ilegal din fondul forestier ori suprafeţele de pădure tăiate ilegal

Inspectorul şef al Gărzii Forestiere Suceava, ing. Mihai Găşpărel, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă că instituţia a achiziţionat o staţie grafică şi un soft care permit, printre altele, prelucrarea imaginilor captate de dronă.

El a spus că noul sistem aflat de o lună de zile în dotarea Gărzii Forestiere Suceava este util în prelucrarea imaginilor captate de dronă şi suprapunerea lor cu hărţile amenajistice, cu Google Map şi realizarea orto-foto-planurilor.

“Ne ajută să identificăm suprafeţele scoase ilegal din fondul forestier, suprafeţele de pădure tăiate ilegal, dar şi care sunt modificările stării vegetaţiei dintr-o anumită zonă sau să măsurăm înălţimea arborilor de la lizieră”, a explicat Găşpărel.

El a precizat că dacă există informaţii că într-o anumită zonă s-a construit foarte mult în fond forestier, se realizează filmare cu drona, fără a mai fi nevoie să se meargă din poartă în poartă la proprietari pentru a se efectua măsurători, întrucât imaginile captate cu drona sunt descărcate şi prelucrate cu ajutorul softului nou achiziţionat şi a staţiei grafice care procesează informaţiile, obţinându-se în final o imagine foarte clară a zonei respective.

Inspectorul şef al GF Suceava a menţionat că inspectori ai instituţiei au fost instruiţi pentru a lucra cu noul echipament.

(Liliana Bujdei)

 

loading...