Şapte cadre didactice au obţinut media 10 la Examenul de Definitivare în învăţământ, procentul de promovabilitate la acest examen fiind de 74,29 la sută în judeţul Suceava


Intră acum și în grupul de

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, inspectorul şcolar Cezar Anuţei, a declarat, marţi, pentru NewsBucovina, că procentul de promovabilitate la Examenul de Definitivat este de 74,29 la sută în judeţul Suceava înainte de soluţionarea contestaţiilor, şapte cadre didactice sucevene reuşind să obţină media 10 la acest examen.

Anuţei a spus că 237 de candidaţi din totalul celor 319 participanţi la Examenul de Definitivat au reuşit să obţină minim media 8, iar dintre aceştia 7 au obţinut media 10, alţi 112 candidaţi au obţinut medii între 9 şi 9,99 şi 118 candidaţi au medii între 8 şi 8,99.

El a precizat că 51 de candidaţi au obţinut medii cuprinse între 7şi 7,99, alţi 21 de candidaţi au obţinut medii între 6 şi 6,99, nouă candidaţi au medii între 5 şi 5,99, iar un candidat a avut media cuprinsă între 4 şi 4,99.

Potrivit metodologiei, probele pentru obţinerea definitivării în învăţământ constau în două inspecţii de specialitate la clasă, iar media celor două inspecţii trebuie să fie minim 7 pentru a fi promovată proba, o altă probă constă în evaluarea portofoliului profesional al candidatului la care nota minimă de promovare este 7, în timp ce pentru a putea participa la proba scrisă, candidatul trebuie să obţină media minimă 8 la inspecţii şi la evaluarea portofoliului.

În calcul notei obţinute la Examenul de Definitivare în învăţământ se ţine cont de notele obţinute la inspecţiile de specialitate, la evaluarea portofoliului profesional şi de nota de la proba scrisă, iar nota minimă de promovare a acestui examen este 8.

Ministerul Educaţiei Naţionale a publicat marţi rezultatele obţinute de candidaţi la proba scrisă a Examenului de Definitivat.

Potrivit portalului definitivat.edu.ro, la proba scrisă la disciplina Educaţie fizică şi sport au obţinut nota 10 un profesor de la Școala Gimnazială „Ion Creanga” Suceava, o profesoară de la  Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Putna şi un profesor de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, toţi trei promovând Examenul de Definitivat cu media 10.

Tot nota 10 au obţinut la proba scrisă alte două candidate, profesoare pentru învăţământul preşcolar de la Școala Gimnazială „I. G. Sbiera” Horodnic De Jos şi de la Grădinița cu Program Prelungit ”Sfântul Ioan Cel Nou de la Suceava” Suceava.

O altă candidată, profesor pentru învăţământul primar, de la Şcoala Gimnazială nr.3 Baia, a fost notată cu 10 la proba scrisă la Limba şi literatura română şi Matematică-metodica predării acestora, obţinând şi media 10 la Examenul de Definitivat, iar un profesoară de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă “Sf Andrei” Gura Humorului, care a fost notată cu 10 la proba scrisă la disciplina Psihopedagogie specială, a obţinut şi media 10 la Definitivat.

Cu nota 10 a mai fost notată la proba scrisă şi o candidată de la Şcoala Postliceală Sanitară Suceava, care a promovat Examenul de Definitivat cu media 10, o profesoară  de limba germană de la Liceul Teoretic „Filadelfia” Suceava a obţinut nota 10 la proba scrisă şi media 10 la Definitivat, iar o profesoară de la Școala Gimnazială „Academician H. Mihăescu” Udești a fost notată cu 10 la proba scrisă la disciplina matematică.

Conform calendarului aprobat, contestaţiile se depun la centrele de examen după afişarea rezultatelor, pe 24 şi 25 iulie, până la ora 14:00, iar rezultatele finale se afişează în data de 27 iulie 2018.

MEN a precizat într-un comunicat de presă că  “în urma unor măsuri legislative operate în 2016, o persoană poate susține proba scrisă de cel mult trei ori fără a plăti taxă”. “Ulterior, susținerea examenului va fi condiţionată de achitarea unor taxe stabilite de Ministerul Educaţiei Naționale. De asemenea, persoanele care nu au promovat se pot prezenta la o nouă sesiune după reluarea, de fiecare dată, anterior susţinerii examenului, a stagiului de practică de un an şcolar”, menţionează MEN.

Sursa citată mai precizează că procentul de promovare (medii mai mari decât 8) înregistrat de candidaţii care au susţinut proba scrisă a examenului naţional de definitivare în învăţământul preuniversitar -sesiunea 2018 este de 75,75 la sută înainte de soluționarea contestațiilor.

(Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de