Cod portocaliu de inundații până luni în bazinele hidrografice ale râurilor Suceava, Moldova, Bistrița și Siret. În ultimele ore, cota râului Suceava la Ițcani a crescut cu 44 de centimetri


Intră acum și în grupul de

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor (INGHA) a emis o avertizare cod portocaliul de inundații valabilă în județul Suceava de vineri de la ora 16:00 până luni la ora 12:00.

Astfel, în acest interval de timp sunt vizate de avertizarea râurile din bazinele hidrografice Suceava (judeţul Suceava), Moldova (judeţele: Suceava şi Neamţ), Bistriţa – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Suceava, Neamţ, Harghita şi Bacău), sau, Siret – afluenţii mici aferenţi sectorului aval confluenţă Suceava (judeţele: Suceava, Bacău, Vrancea, Botoşani, Iaşi şi Galaţi), dar și pe râurile din bazinul hidrografic Siret în sectorul amonte de acumularea Bucecea.

Sunt vizate scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE.

Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în intervalul 29.07.2018 ora 18:00 – 30.07.2018 ora 10:00 pe unele râuri din judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Bacӑu şi Vrancea, arată INHGA.

De menționat este că la prânz, râul Suceava avea un debit de 166 mc/s la Ițcani, iar cota râului a crescut cu 40 de centimetri, la 284 de centimetri, față de ora 6 dimineața când era de 244 de centimetri.

O altă creștere importantă s-a constatat pe râul Soloneț, la Părhăuți, unde nivelul apei a crescut cu 65 de centimetri, de la 98 de cm la ora 6 dimineața la 153 de centimetri la ora 12. (N.B.)


Intră acum și în grupul de