„Noroiul să știți că nu-l arunc eu, el sare inevitabil de la roțile mașinilor care trec prin el”- replică a primarului din Dolhasca după ce a fost acuzat de subsecretarul de stat sucevean din MDRAP că aruncă gratuit cu noroi în Guvern privind alocarea de bani după inundații


Intră acum și în grupul de

Subsecretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, suceveanul Cristian Șologon și primarul orașului Dolhasca, Decebal Isachi, au avut un schimb de replici în ceea ce privește alocarea de fonduri pentru refacerea insfrastructurii afectate de inundații.

Astfel, după ce primarul din Dolhasca a anunțat pe pagina sa de socializare că a fost nevoit să renunțe la Zilele orașului pentru a folosi banii pentru refacerea infrastructurii afectate de inundații în condițiile în care Guvernul a alocat orașului doar 16.000 de lei, subsecretarul de stat Cristian Șologon a postat pe pagina primarului că în acest caz a fost o primă Hotărâre de Guvern care a alocat cu prioritate sume pentru infrastructura afectată, respectiv diguri, poduri, podețe și drumurile clasificate.

„E în pregătire cea de-a doua hotărâre care va aloca sumele pentru drumurile neclasificate! Deocamdată ce ați primit dvs. e doar suma pentru aducerea la starea inițială a podețului din 3 tuburi DN=600 mm zona Popa Ticu. Veți primi întreagă suma solicitată de la Guvernul României. Vă rog să vă informați înainte de a aruncă cu noroi…”, a transmis Șologon.

În replică, primarul Decebal Isachi, i-a răspuns lui Șologon, cu tot respectul, că „urgența este urgență”. ”Până vă hotărâți dumneavoastră cu etapele pe care le aveți de parcurs, noi astăzi am scos o mașină cu o persoană care se deplasa către spital bolnavă fiind, dintr-o ravenă. Am răbdare și nu dau cu noroi. Dar care sunt etapele când o comună din Teleorman primește 3 000 000 de lei, din Suceava 1 400 000, noi primim în prima etapă 16 000 pentru un podeț, să înțeleg că Teleormanul și alte comune mai au de primit în etapă următoarea etapă? Am solicitat bani pentru asfaltare prin PNDL și nu am primit un leu pentru aceasta. Câtă răbdare trebuie să mai am eu și cetățenii orașului pe care al dumneavoastră partid l-a guvernat atâția ani? Știți foarte bine că în 2012 în USL am făcut echipă împreună pentru a schimba destinele cetățenilor. Sper că la anul măcar bugetul pentru funcționare să-l am aprobat de către ministerul în care dumneavoastră vă desfășurați activitatea. Noroiul să știți că nu-l arunc eu, el sare inevitabil de la roțile mașinilor care trec prin el”, a răspuns primarul.

Șologon  a explicat că tocmai pentru a fi primiți rapid banii s-a decis împărțirea în două Hotărâri de Guvern.

„Noi lucrăm aici cu solicitările trimise de dvs către prefecturi, cifre exacte pe care nu avem voie să le modificăm. Așa că nu decidem noi ce sumă primește fiecare UAT. Efortul este mare și doar ca să aveți o idee vă spun că anul acesta, pentru situații de urgență, erau prevăzute aproximativ. 40 milioane de lei. Solicitările depășesc 580 milioane și probabil după ploile de săptămâna asta vor mai crește. În ce privește PNDL aveți proiecte de 13 milioane pe PNDL 1 și 17 milioane pe PNDL 2. Hai să le terminăm pe astea dacă nu e cu supărare ..”, a adăugat subsecretarul de stat.

Primarul din Dolhasca i-a răspuns însă că are proiecte prin PNDL pentru care nu a primit nicio finanțare.

„Da, am proiecte pentru că am muncit pentru ele, am avut și solicitare pentru drumuri 0 lei . Dolhasca este oraș din 2004. Câte proiecte s-au terminat de atunci și până acum. Sau nu au fost făcute cereri?”, a întrebat primarul care i-a transmis reprezentantului MDRAP că este în teren și nu va mai putea să răspundă și crede că și Șologon are, probabil, treaba în minister.

„Rămânem prieteni indiferent din ce partid facem parte fiecare. Am un respect deosebit pentru dumneavoastră și echipa din care ați făcut parte, așa că să nu mai lungim discuția aștept următoarea ședință de Guvern”, a scris primarul.

În ceea ce privește proiectele PNDL, Șologon a spus că prioritățile sunt școlile și rețelele de alimentare cu apă și de canalizare.

„ Aveți opt proiecte cu peste 30 mil lei noi. În ce stadiu sunteți cu ele?? Hai cu situațiile la decontat și pe urmă să vorbim de alte proiecte”, a scris Șologon.

Primarul i-a răspuns că este bucuros că i se recunoaște efortul său și al echipei din primărie în vederea accesării acestor fonduri.

„Fondurile nu vin doar că ai ochi albaștrii, trebuie să muncești până vezi un proiect finalizat. Dar am muncit mult pentru aceste proiecte. Nu am spus niciodată că nu am primit buget anul acesta. Fără el nu aș fi putut depune aceste proiecte. Dacă durează licitațiile atât de mult știți și dumneavoastră foarte bine care este cauza. O să venim și cu situații la decontat așa cum am venit și în 2017. Și am primit decontarea sumelor. Nu asta am spus în postarea mea. Era legat de situații de urgență și banii alocați pentru acestea. Lista localităților o cunoașteți foarte bine și sumele alocate”, a conchis Decebal Isachi.(T.B.)


Intră acum și în grupul de