Acasă Actualitate Subsecretarul de stat sucevean în MDRAP Cristian Șologon arată că prin PNDL...

Subsecretarul de stat sucevean în MDRAP Cristian Șologon arată că prin PNDL 2 județul Suceava primește 854 de milioane de lei, cu 76 de milioane de lei mai puțin decât susține PSD Suceava. Rata de absorbție e la un sfert din media pe țară, de 0,57%


Intră acum și în grupul de

Subsecretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, suceveanul Cristian Șologon, a prezentat, miercuri seara, pe pagina sa de socializare adevăratele cifre privind Programul Național de Dezvoltare Locală în județul Suceava după ce PSD Suceava a arătat că sunt 252 de proiecte în valoare de 930 de milioane de lei, în timp ce liderul sucevean al Pro România a spus că pentru aceste proiecte, conform site-ului MDRAP sunt alocați 906 milioane de lei din care s-au decontat circa cinci milioane de lei.

Astfel, Șologon a arătat că după ce a văzut că „se aruncă” în spațiu public tot felul de informații, tot felul de cifre legate de implementarea proiectelor din Programul Național de Dezvoltare Locală, în județul Suceava, program gestionat de ministerul unde își desfășoară activitatea a dorit să fie extrem de exact cu cifrele prezentate ca să nu existe vreo suspiciune că ar fi evaziv.

 



El spune că prima etapă a Programului Național de Dezvoltare Locală a demarat în 2015, iar județul Suceava a avut 216 proiecte în valoare totală de 535.959.808,16 lei, iar până acum s-au decontat 251.525.817,78 adică 47% la o medie națională de 53%.

„În ce privește Programul Național de Dezvoltare Locală, etapa a doua, pentru județul Suceava alocarea bugetară a fost de 928.525.098,93 lei noi cea mai mare sumă alocată unui județ, pentru un număr de 252 proiecte. În urma procedurilor de verificare a documentațiilor tehnico-economice ale obiectivelor de investiţii s-au semnat un număr 249 de contracte de finanțare, valoarea lor totală fiind 854.033.588,63”, arată Șologon ceea ce înseamnă că față de cifra prezentată de PSD Suceava alocarea pentru județ este cu 76 de milioane de lei mai mică.

Potrivit lui Șologon, trei din obiectivele de investiții declarate eligibile inițial au fost acceptate la finanțare pe fonduri europene prin AFIR și au renunțat la finanțarea de la MDRAP.

„Diferența dintre suma alocată inițial și cea de după semnarea contractelor precum și cea rezultată din economiile de după licitațiile din proiecte vor finanța proiecte depuse și declarate eligibile dar fără finanțare tot din județul Suceava”, susține subsecretarul de stat.

El mai arată că până acum prin PNDL 2, pentru județul Suceava, au fost decontate 4.904.653,63 lei, adică 0,57%, media națională fiind undeva la 2%, ceea ce înseamnă că absorbția în județul Suceava este la un sfert din media națională.

Șologon consideră că rata de absorbție mică este normală deoarece marea majoritate a contractelor de finanțare au fost încheiate în primavara acestui an, și cel mai probabil, din momentul încheierii contractului fiecare primar a demarat procedura de licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor, procedură care după cum știu cei care au mai lucrat în administrație durează în medie 6 luni.(N.B.)


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version