Fotbal județean Aflux de cazuri pentru de Comisia de Disciplină a AJF Suceava


Intră acum și în grupul de

Comisia de Disciplină a AJF Suceava a avut mult de lucru după etapa a XIV-a disputată din campionatul Ligilor a IV-a și a V-a. Aceasta a fost probabil una dintre cele mai complexe situații cu care s-a confruntat forul fotbalistic sucevean, în discuție aflându-se cazuri de substituire de jucători, de retragere din campionat, de neprezentare, de violență și de eliminare din joc, precum și cazuri de excedent de cartonașe galbene.
După o analiză cât se poate de corectă, AJF Suceava a luat hotărârile care se cuveneau în dorința de a nu se mai întâlni cu aceste situații după fiecare rundă din campionatele organizate de forul sucevean.

Comisia de Disciplină a AJF Suceava a hotărât sancționarea grupărilor Viitorul Verești și Știința Mitocu Dragomirnei cu câte o penalitate de 50 de lei pentru faptul că jucătorii echipelor lor au primit câte 6, respectiv 5 cartonașe galbene, considerându-se ca necorespunzătoare comportarea sportivilor.

Probabil cel mai bogat capitol pus în discuție după etapa a XIV-a a Ligilor a IV-a și a V-a, atât la seniori, cât și la juniori a fost cel de substituire de jucători. Vinovate de astfel de abateri de la regulament și de la normele de fair-play se fac echipele Fagga Pîrteștii de Jos care a utilizat în disputa cu Flacăra Vicovu de Jos pe fals jucătorii Ionel Cristian și Ioan Galan. Pentru această abatere Comisa de Disciplină a AJF Suceava a decis omologarea meciului Fagga Pîrteștii de Jos – Flacăra Vicovu de Jos, scor 1-0 pe teren, cu scorul de 3-0 pentru formația oaspete. De asemenea, jucătorii Ionel Cristian și Ioan Galan au fost supendați cîte două etape și li s-a aplicat o penalitate de 50 de lei. Pentru că la finalul partidei anterior amintite au avut loc și alte altercații, AS Fagga Pîrteștii de Jos a fost sancționată cu o penalitate sportivă de 200 de lei.
Situația întâlnită la meciul Fagga Pîrteștii de Jos – Flacăra Vicovu de Jos s-a regăsit și la partida dintre Florconstruct Suceava și CS Gura Humorului, la cea dintre Rarăul Câmpulung – CSȘ Rădăuți, Eusadi Negostina – Avântul Volovăț, precum și la partida din campionatul de juniori Liga a IV-a dintre Florconstruct Pătrăuți și CS Gura Humorului.

După o analiză atentă a faptelor comise, Comisia de Disciplină a AJF Suceava a admis contestațiile formulate de CS Gura Humorului la meciul cu Florconstruct Pătrăuți privind susbstituirea jucătorului Cristian Potoroacă, contestația formulată de CSȘ Rădăuți privind utilizarea jucătorului Horia Drumuș, constestația adusă de Avântul Volovăț privind utilizarea jucătorului Marius Ciobanu și a contestația celor de la CS Gura Humorului de la meciul de juniori cu Florconstruct Pătrăuți privind folosirea jucătorului Samuel Romaș.

În toate aceste cazuri de substituire de jucători, Comisia de Disciplină a AJF Suceava a acordat câștig de cauză formațiilor care au formulat contestațiile mai sus amintite și a omologat pe rând meciurile: Florconstruct Pătrăuți – CS Gura Humorului cu scorul de 3-0 în favoarea oaspeților, Rarăul Câmpulung – CSȘ Rădăuți cu scorul de 3-0 în favoarea rădăuțenilor, Eusadi Negostina – Avântul Volovăț cu scorul de 3-0 în favoarea oaspeților și respectiv partida de juniori dintre Florconstruct Pătrăuți și CS Gura Humorului cu scorul de 3-0 în favoarea humorenilor. Toate asociațiile sportive ale căror echipe s-au făcut vinovate de substituire de jucător au fost sancționate cu câte o penalitate de 200 de lei. Asociația Sportivă Florconstruct Pătrăuți care a folosit „jucători pe fals” și la juniori și la seniori a „primit” la partida de seniori o penalitare sportivă de 300 de lei.

Nici etapa a XIV-a a Ligilor a IV-a și a V-a nu a scăpat de violențele verbale și fizice din timpul și de după meci. La jocul Stejarul Cajvana – Carpați Gălănești, delegatul echipei oaspete a proferat injurii și amenințări la adresa arbitrilor. După ce ascultat părerile arbitrilor, ale observatorilor și a delegatului Ilie Zubaș, Comisia de Disciplină a AJF Suceava a hotărât suspendarea delegatului formației din Gălănești până la finele turului de campionat, acestuia acordându-i-se și o penalitate sportivă de 200 de lei.
Fapte mai grave s-au petrecut la partida dintre Moldova Drăgușeni și Șomuzul Preutești, acolo unde jucătorii George Roantă și Ionuț Roantă l-au agresat pe arbitrul Alexandru Ursul. După analiza faptelor petrecute la acest joc, Comisia de Disciplină a AJF Suceava l-a suspendat pe Ionuț Roantă pentru 21 de etape și pe George Roantă pentru două etape. Primul a mai fost sancționat cu o penalitate de 400 de lei, cel de-al doilea cu una de 50 de lei. Forul fotbalistic sucevean a mai recomandat arbitrului acționarea în judecată a jucătorului Ionuț Roantă pentru vătămare corporală.

Un caz de nerespectare a conduitei de joc a avut loc și la meciul dintre FC Marginea și Avântul Grămești, jucătorii Silviu Pârlog și Petru Luchian depășindu-și atribuțiile de joc. Ca urmare faptelor petrecute și după ce a analizat situația, Comisia de Disciplină a AJF Suceava a hotărât suspendarea jucătorului Petru Luchian pentru o etapă și plata unei penalități de 20 de lei, jucătorul Silviu Pârlog fiind suspendat două etape și penalizat cu 200 de lei.

Pentru neprezentarea la meciul cu Dorna Vatra Dornei, formația Rapid CFR II Suceava a pierdut meciul cu 3-0 și a fost sancționată cu o penalitate sportivă de 200 de lei.
Un caz special îl reprezintă Asociația Sportivă Bucovina Bădeuți care a hotărât să se retragă din campionatul Ligii a IV-a în semn de protest față de hotărârile Comisiei de Disciplină luate împotriva ei în data de 6 noiembrie 2008. După ce a analizat situația creată prin această decizie a Asociației Sportive Bucovina Bădeuți, Comisia de Disciplină a AJF Suceava a decis ca formația din Bădeuți să nu poată promova în eșalonul superior valoric, chiar dacă se îscrie la startul Ligii a V-a în sezonul viitor.

Comisia de Disciplină a Arbitrilor a avut și ea de „furcă” după etapa a XIV-a a Ligilor a IV-a și a V-a, suspendând arbitrii Aurel Hrișcă pentru 6 luni, arbitrul Alexandru Ursul pentru două etape și sancționându-l pe arbitrul Ion Pintea cu avertisment.

 


Intră acum și în grupul de