Primarul Ion Lungu speră ca minim 4000 de apartamente din municipiu să fie reabilitate printr-un program guvernamental. Vom face și proiecte sincronizate din punct de vedere urbanistic


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, că minim 4000 de apartamente din municipiu ar putea fi reabilitate printr-un program cu finanțare de la bugetul de stat și confinanțare locală și din partea asociațiilor de proprietari.

El a spus că este un proiect important la care lucrează și că și-ar dori să aibă succes.

„Dacă nici de această dată nu reușim să reabilităm apartamentele din clădirile rezidențiale nu o mai facem niciodată”, a declarat primarul.

El a arătat că este un eșec total reabilitarea clădirilor rezidențiale în ceea ce privește fondurile europene, fiind depuse proiecte pentru circa 5 la sută din suma de aproximativ 2 miliarde de euro.

Lungu a adăugat că văzând ce se întâmplă Guvernul a modificat ordonanța 18/2009 și a stabilit alte cote de finanțare.

Astfel, 60 la sută va fi suportat de la bugetul național, iar 40 la sută de primărie și asociațiile de proprietari, iar primăriile nu pot suporta mai mult de 30 la sută din sumă în timp ce asociațiile de proprietari nu pot suporta mai puțin de 10 la sută.

„Voi merge pe aceste nivelul maxime. Știut fiind faptul că este greu de bani voi propune ca Primăria să dea 30 la sută și asociațiile de proprietari 10 la sută. Se aplică aici și prevederile referitoare la cazurile sociale speciale”, a spus primarul.

El a subliniat că va face tot ceea ce este posibil ca municipiul Suceava să profite de acest program de reabilitare a apartamentelor.

Lungu a menționat că sunt solicitări de la 173 de blocuri ceea ce înseamnă undeva la 4000 de apartamente și a adăugat că va avea o discuție cu asociațiile de proprietari pentru a vedea măsura în care își mențin aceste solicitări și dacă sunt și altele pentru a fi incluse în proiectul ce va fi transmis Guvernului.

Primarul a mai declarat că la anumite categorii de blocuri urmează să fie făcute proiecte sincronizate din punct de vedere al urbanismului.

„Dăm acești 30 la sută pentru o treabă serioasă, să mai salvăm aceste blocuri să le mai consolidăm pentru o generație”, a afirmat Lungu.

Primarul Sucevei a explicat că ar putea fi aplicat acest program începând cu anul 2019.(T.B.)

 


Intră acum și în grupul de