Vine Moș Nicolae!


Intră acum și în grupul de

De Moș Nicolae „copiii cuminți primesc dulciuri și jucării, iar cei răi, nuielușe”. Asta auzeam în copilărie de la părinții noștri. Acum, la vârsta maturității, ne reamintim cu drag de acele seri minunate când ne pregăteam cizmulițele… Moș Nicolae, care venea în fiecare an, punctual, continuă să ne surprindă încă.

Se spune că în noaptea de 5 spre 6 decembrie Moș Nicolae sosește la geamuri și le lasă copiilor cuminți în ghetuțe dulciuri și alte daruri, pe care micuții le găsesc în dimineața de Sfântul Nicolae. Tot el însă este acela care-i pedepsește pe cei leneși și neascultători, aducându-le o nuielușă adevărată care să le amintească de o eventuală pedeapsă.  Spre deosebire de Moș Crăciun, Moș Nicolae nu se arată niciodată. De altfel, povestea darurilor împărțite pe furiș în această noapte începe din vechime.

Sfântul Nicolae s-a născut în Orientul Mijlociu la 350 de mile nord de Bethlehem. Istoria și legendele legate de Sfântul Nicolae se întrepătrund, dar se cunoaște cu certitudine că a trăit în secolul al IV-lea, a fost cardinal de Myra (acum aflată pe teritoriul Turciei) și a fost recunoscut și onorat ca sfânt începand cu secolul al VI-lea.

Nu mai puțin de 21 de "miracole" îi sunt atribuite Sfântului Nicolae, acesta devenind cunoscut pentru credința, zelul și dragostea pentru semeni, și în special pentru copii. Nicolae provenea dintr-o familie înstărită, iar la moartea ambilor părinți (era înca copil) a moștenit întreaga avere, pe care s-a hotărât să o foloseasca în scopuri nobile, ajutând cât mai mulți oameni nevoiași. De-a lungul secolelor au apărut povești și legende despre viața și binefacerile Sfântului Nicolae, atât de mult îndrăgit și considerat protector al celor neajutorați și neputincioși.

Anii au trecut și, cu timpul, a devenit un obicei ca Moș Nicolae să aducă dulciuri și surprize celor mici și, de ce nu, și celor mari, care, cu siguranță, se bucură ca niște copii când găsesc cadouri în ghete. Apropo, v-ați pregătit ghetuțele? Moș Nicolae vine și în acest an!

 


Intră acum și în grupul de