Primarul Ion Lungu nu va accepta ca prețul gigacaloriei să depășească 400 de lei: Va fi apă caldă și căldură în această iarnă, iar populația nu va plăti o majorare de preț. Centrala nu va folosi biomasă, ci gaz metan. Bioenergy a anunțat că prețul va fi de 470 de lei fără TVA


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, în conferința de presă săptămânală că sucevenii vor avea apă caldă și căldură în iarna următoare, iar populația nu va plăti o majorare de preț.

Primarul a spus că până în 2016 s-a mers binișor cu centrala termică nouă, dar după apariția ordinului de ministru prin care lemnul de foc nu mai este considerat biomasă situația s-a deteriorat și că a făcut intervenții la patru prim miniștri pentru soluționarea acestei probleme, dar fără succes.

„Dacă nu se revine asupra acestui ordin, șansa de a funcționa pe biomasă este nulă. Din această iarnă nu ne mai încălzim pe biomasă, ci pe gaz metan”, a spus primarul.

El a subliniat că responsabilitatea asigurării încălzirii și apei calde aparține autorității locale și este optimist că va fi livrată apă caldă și căldură în această iarnă.

Primarul a spus că prețul gigacaloriei, cu tot cu TVA, va fi în jur de 400 de lei, din care populația va plăti 240 de lei, iar restul va fi de la bugetul local.

El a explicat că după ce s-a făcut reașezarea de preț, municipalitatea avea de suportat o sumă mai mică, dar acum se revine la situația anterioară, costurile anuale cu subvenția fiind de 3-3,5 milioane de euro.

Ion Lungu a declarat că dacă este de acord cu majorarea prețului de producție de la 116 lei la 196,51 de lei, nu poate fi de acord cu majorarea prețului la transport și distribuție care trebuie să rămână de 180 de lei, pentru că Thermonet nu a solicitat o majorare și nici nu are aviz pentru o majorare de tarif.

„Este o situație delicată. Îmi pare rău că s-a ajuns aici, dar nu din cauza Primăriei, ci din cauza modificării strategiei Guvernului”, a declarat Ion Lungu.

El a spus că se va continua cu funcționarea centralei ca una clasică, pe gaz natural și că nu vede revenirea la biomasă.

Ion Lungu a dat asigurări că atât timp cât este primar prețul gigacaloriei pentru populație nu se va modifica.

Administratorul Bioenergy și Thermonet, Adrian Bodea, a declarat, marți, că prețul gigacaloriei total va fi de 470 de lei fără TVA, el arătând că pe lângă modificarea prețului de producție se va majora și prețul de transport de distribuție. (T.B.)


Intră acum și în grupul de