Primarul Ion Lungu anunță că prețul gigacaloriei în sistem centralizat va fi decis în 15 octombrie. Data este aleasă strategic pentru că este prima zi de sezon rece


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunțat, miercuri, că decizia Consiliului Local pentru stabilirea prețului gigacaloriei va fi luată în data de 15 octombrie, data fiind aleasă strategic, în prima zi de sezon rece.

Prin această decizie, primarul va propune doar majorarea prețului de producție al gigacaloriei la 196,5 lei și nu și al prețului de transport și distribuție care ar fi dus prețul gigacaloriei la consumatorul final la 470 de lei.

În acest fel, la intrarea în sezonul rece, prețul gigacaloriei în municipiu va fi de circa 400 de lei, din care populația va plăti 240 de lei, restul urmând să fie asigurat din subvenție.

Primarul Ion Lungu a estimat la 15 milioane de lei subvenția pe care municipalitatea o va plăti în iarna 2018-2019 în condițiile în care administratorul Bioenergy și Thermonet se aștepta la o subvenție de circa 20 de milioane de lei.

Primarul a declarat miercuri în conferință de presă că problema prețului gigacaloriei este una care nu trebuie tratată politic și a amintit că Guvernul PSD a transferat Termica la Consiliul Local în anul 2001 și că el, atunci, la lider al opoziției a avertizat că va fi o roată de moară legată la bugetul local și a subliniat că în 2012 majoritatea USL din Consiliul Local Suceava a votat să se facă noua centrală termică.

https://www.facebook.com/mihaichr/videos/10218436495887836/

Ion Lungu și-a exprimat dezamăgirea că la întâlnirea pe care a convocat-o pentru discuții privind termoficarea în municipiu au lipsit consilierii PSD care ar fi trebuit să își asume deciziile luate de-a lungul timpului.

Primarul a mai spus că a discutat situația termoficării la Suceava cu ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici care a fost suprins să afle că problema aici poate fi soluționată prin completarea ordinului de ministru privind includerea lemnului de foc ca biomasă dacă este folosit pentru încălzirea unor localități.

(N.B.)

 


Intră acum și în grupul de