Consiliul Local va dezbate în ședința de joi studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru noul pod peste râul Suceava


Intră acum și în grupul de

În ședința de joi a Consiliului Local Suceava urmează să fie dezbătut un proiect de hotărâre pentru aprobarea studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții „Ruta alternativă Suceava – Botoșani, etapa I pod peste râul Suceava”.

Potrivit proiectului inițiat de primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, în momentul actual există o problemă majoră de trafic auto deosebit de intens, mai ales în zona comercială a orașului, pe strada Calea Unirii, pe tronsonul cuprins între podul actual peste râul Suceava și sensul giratoriu Burdujeni.

„Pentru decongestionarea traficului pe această arteră propunem realizarea unei rute alternative ocolitoare a tronsonului menționat, sub forma unei microcenturi care să facă legătura dintre str. Calea Unirii (zona intersecției dintre aceasta cu str. Traian Vuia) și drumul DN 29 Suceava – Botoșani. În cadrul acestei rute alternative este necesară și construirea unui pod peste râul Suceava”, a precizat primarul Ion Lungu.

Primarul a menționat că astfel cei care au de circulat înspre și dinspre Botoșani ar avea o rută alternativă și în acest mod s-ar putea decongestiona traficul pe artera principală a Sucevei, în zona fostei zone industriale, actualmente comercială, respectiv tronsonul Pod (actual) peste râul Suceava – Bazar – Dedeman – sens giratoriu Burdujeni – ieșire spre Botoșani (DN 29).

Potrivit raportului Serviciului de specialitate din Primăria Suceava, podul va fi cu patru deschideri, cu 3 pile și 2 culei, prevăzut cu grinzi din beton armat precomprimat, cu corzi aderente, având lungimea de 24 de metri. Lungimea totală a podului propus (inclusiv aripile întoarse) va fi de 104,4 m., cu o lățime totală de 11,20 m., din care partea carosabilă de 7,80 m., două trotuare de 1.50m. și lisa parapetului de 0,20m.

Podul se va realiza într-o secțiune a râului Suceava aflată la 310 m aval de ecluza existentă și la 65 m aval de confluența râului Suceava cu râul Cetății. Amplasamentul este situat în intravilanul municipiului Suceava. Podul (inclusiv rampele de acces) va ocupa o suprafață de 2038 mp aflată în proprietate publică.

Primarul a preizat în cadrul unei conferințe de presă că execuția și proiectarea vor fi acordate aceluiași operator pentru că, în caz contrar, la o lucrare așa de mare, din experiența trecută, sunt veșnice probleme în care se ceartă executantul cu proiectantul.

„Voi cere să facem execuția și proiectarea la un loc ca să demarăm acest proiect important pentru orașul nostru”, a spus Ion Lungu.

Investiția este inclusă la finanțare prin creditul aprobat de Consiliul Local și care va putea fi folosit din anul 2019.

Valoarea totală a investiției este de 6,13 milioane de lei, durata de realizare fiind de 16 luni.

(M.T.)


Intră acum și în grupul de