Metoda tradițională, preferată de bucovineni pentru sacrificarea porcilor de Ignat


Intră acum și în grupul de

Majoritatea bucovinenilor a auzit de normele europene de sacrificare a porcului prin asomare. În practică, aceste legi nu sunt aplicate. Lipsa pistoalelor sau dorința de a respecta tradiția îi face pe bucovineni să taie porcul ca pe vremuri, în modul strămoșesc. „Chiar dacă suntem europeni, tradiția e bine să fie respectată”, a spus nea Ion din Moldova-Sulița, în timp ce pregătea ritualul pentru înjunghiere, sâmbătă, de Sf. Ignatie Teoforul. După ce Ion și patru vecini au trântit porcul, măcelarul satului i-a înfipt cuțitul în beregată. Apoi animalul a fost ars în foc de paie, la suprafață, și pârlit mai bine cu foc de la butelie. „Una e să cumperi carnea de la supermarket și alta e să îl tai tu, cu mâna ta, la tine în curte”, a mai spus Ion Dumeac. În timp ce porcul se pârlea în focul de paie, oamenii care au venit să ajute la tăiere, împreună cu gazda, s-au încălzit cu un pahar de rachiu. 

La Ignat, momentul așteptat de toată familia este pomana porcului. „Prima dată facem o varză călită cu costiță, iar după masă, pomana propriu-zisă, cu friptură și mămăligă”, a spus Ioan Dumeac. Acesta a mai spus că în ziua cu pomana porcului, oricine simte mirosul de friptură este binevenit. 
 
Tot sâmbătă a tăiat porcul, la Botuș, Gheorghe Miron, care este expert în prepararea cârnaților, șuncii și slăninii. După selectarea cărnii, cea pentru sărat împreună cu slănina se pune la butoiul cu saramură. „Cârnații și slănina trebuie puse la fum din lemn de esență tare, ca să nu iuțească gustul”, a spus nea Gheorghe. Șunca afumată se face cu răbdare, în cel puțin șase săptămâni. „Trei săptămâni se ține șunca în apă cu sare. După asta se scoate, se spală și se pune încă trei săptămâni în altă saramură, cu foi de dafin, usturoi și piper, iar apoi la fum”, a mai spus Gheorghe Miron. 
 
Există și persoane ce dețin asomatoare pentru tăierea porcului după metoda europeană. „L-am cumpărat din banii mei. A costat 150 de euro”, a spus un bosăncean. După noile norme europene, fiecare primărie trebuie să cumpere un asomator și să desemneze o persoană care să se ocupe de asomare. Legea prevede însă că persoana respectivă trebuie să aibă aviz de la Serviciul de Arme și Muniții al Poliției. 
 
”Chiar dacă suntem europeni, tradiția e bine să fie respectată” este totuși de părere Ioan Dumeac.


Intră acum și în grupul de