Profesorul dr. Rodica Alexandru, propusă pentru titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Suceava. Ion Lungu: În cei 15 ani cât a condus Liceul „Ștefan cel Mare” a reușit să îmbine cu tact, exigența cu omenia


Intră acum și în grupul de

Consiliul Local al municipiului Suceava urmează să discute și să voteze, joi, un proiect de hotărâre prin care se conferă titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Suceava profesorului dr. Rodica Alexandru, fost director al Liceului „Ștefan cel Mare”.

În expunerea de motive, primarul Sucevei, Ion Lungu, arată că propunerea a fost făcută de conducerea Colegiului Național „Ștefan cel Mare” precizând că Rodica Alexandru, profesor doctor în istorie, s-a implicat în desfășurarea învățământului sucevean, fiind un adevarat exemplu pentru elevi, dar și pentru colegi.

El menționează că profesorul Rodica Alexandru a coordonat activitatea unor unități de învațământ din municipiul Suceava, fiind director al Liceului Pedagogic între anii 1962-1965 și al Liceului „Ștefan cel Mare” Suceava în perioadele 1967-1978  și 1982-1986, iar cât a condus acest liceul a „reușit să îmbine cu tact, exigența cu omenia”.

„Au fost ani rodnici pentru această unitate de prestigiu,în care profesorii de valoare au fost susținuți și stimulați. Astfel, elevii liceului au obținut rezultate remarcabile la examenele de bacalaureat, de admitere în învățământul superior, la concursurile și olimpiadele școlare, naționale și internaționale, la sesiunile de comunicări științifice”, arată Ion Lungu.

sursa foto dragusanul.ro

Profesor doctor în istorie, director al Liceului Pedagogic  (1962-1965) și al Liceului „Ștefan cel Mare” din Suceava (1967-1978; 1982-1986), Rodica Alexandru a fost și este un reper în viața Sucevei, arată directorul Colegiului Național „Ștefan cel Mare”, Dan Popescu, în propunerea transmisă Consiliului Local.

El menționează că în anul 1967 Rodica Alexandru devine prima femeie director în lunga existență a prestigiosului Liceu „Ștefan cel Mare”, pe care l-a condus, timp de 15 ani.

„Inteligentă, fermă, energică, extrem de eficientă, s-a bucurat de respect și încredere, de acceptarea autorității sale competente, stimulând mereu descoperirea posibilităților de creștere a performanțelor și a prestigiului  liceului. Au fost ani rodnici, în care elevii Liceului „Ștefan cel Mare” au obținut rezultate remarcabile la examenele de bacalaureat,  de admitere în învățământul  superior, la concursurile și olimpiadele școlare, naționale și internaționale, la sesiunile de comunicări științifice. Directoarea școlii încuraja aceste participări,  ea însăși fiind preocupată de activitatea de cercetare în domeniul pedagogiei școlare și al metodicii de predare a istoriei în liceu”, se mai arată în document.

În susținerea oferirii acestui titlu se subliniază că pentru mulți profesori și elevi a reprezentat directorul ideal care și-a câștigat autoritatea și respectul prin competență, încredere și înțelegere. A reușit, de-a lungul anilor, să țină piept tuturor presiunilor venite din exterior, să rezolve cu tact și diplomație problemele dificile ce apăreau în școală.

sursa foto dragusanul.ro

„A știut să stimuleze profesorii  de valoare, să încurajeze și să-și sprijine elevii. Dinamică, extrem de eficientă ca director, cu un mare entuziasm pentru disciplina predată și cu o pregătire pe măsură, iubitoare de artă, înțelegând argumentele unei adolescențe tumultoase,  profesoara Rodica Alexandru a îmbogățit și a consolidat devenirea elevilor cu adevăr, fermitate și, nu în ultimul rând, cutezanță”, se precizează în document.

Pe parcursul carierei a deținut mai multe funcții importante în educație, iar prin decret prezidential, a fost distinsă cu titlul de „Profesor emerit”.

Totodată, în anii de după pensionare, a continuat să fie o prezență constantă în viața culturală a Sucevei, fiind și pictor amator, demonstrează prin expozițiile personale un talent nativ care impresionează privitorul prin naturalețe și sensibilitate.

„Pentru toți rămâne „Doamna Directoare”, cea care, în ciuda trecerii anilor, este aceeași persoană carismatică, înțeleaptă, generoasă, tonică și optimistă, atașată profund de Liceul „Ștefan cel Mare” și de orașul Suceava”, se notează în recomandarea semnată de profesorii CN „Ștefan cel Mare”. (N.B.)

 


Intră acum și în grupul de