Handbal : CS Universitatea Suceava, echipa revelație a anului 2008


Intră acum și în grupul de

De-a lungul istoriei bogate a sportului sucevean au fost ani la rândul în care câte o ramură sportivă a reușit să pătrundă în elită și să se poată măsura cu forțele vremii. La capitolul sporturi de echipă, cei mai cărunți la tâmple își aduc bine aminte de momentele în care rugbiștii și voleibaliștii suceveni umpleau stadioanele și sala de sport „Unirea” și învingeau fără drept de apel formațiile de top ale acelor timpuri, Steaua și Dinamo. A venit apoi rândul celor din echipa de fotbal a Sucevei să-i facă fericiți pe iubitorii sportului cu cele câteva sezoane de pomină în Divizia A.

Ajungând la anul 2008, toată lumea este de acord că de departe cea mai performantă formație, care a realizat lucruri pe care nicio alta nu le-a reușit în istorie este echipa de handbal masculin CS Universitatea Suceava. Alcătuită pe un nucleu de jucători formați la Liceul cu Program Sportiv, multipli campioni naționali la juniori, gruparea suceveană a reușit după doar câteva sezoane să pătrundă în lumea bună a handbalului masculin românesc. Bazându-se pe o susținere solidă din partea Consiliului Local și Primăriei Muncipiului, a Universității „Ștefan cel Mare”, a Consiliului Județean și a unui grup de investitori care a avut inspirația să mizeze pe handbal, CS Universitatea Suceava și-a fixat un obiectiv pe care a reușit să-l atingă într-o perioadă destul de scurtă de timp.

Cu un lot de sportivi consolidat cu Leonard Bibirig și Bogdan Pralea, doi jucători de certă valoare, formația suceveană a „atacat” cu încredere sezonul competițional 2007 – 2008 devenind fără nicio urmă de îndoială una din revelațiile Ligii Naționale de handbal masculin. Echipa pregătită de Petru Ghervan, ajutat cu profesionalism de Leonard Bibirig și Florin Leuciuc, a reușit un parcurs de excepție în campionat clasându-se la finele acestuia pe un neașteptat loc V care a permis accesul grupării în Cupa Challenge, lucru pe care nicio altă formație suceveană nu l-a izbutit de-a lungul anilor.

CS Universitatea Suceava a reușit în campionatul 2007 – 2008 victorii de prestigiu în fața echipelor Dinamo, UCM Reșița, Minaur Baia Mare sau Poli Izometal Timișoara. Echilibrul între compartimente și stilul de joc în viteză au făcut ca gruparea suceveană să fie un adversar de temut pentru oricine, surprinzând fără discuție lumea handbalului românesc. Așa cum am menționat anterior, locul V de la sfârșitul campionatului le-a permis handbaliștilor suceveni accesul în Challenge Cup acolo unde primul tur le-a adus ca adversară formația italiană Carisbo United Bologna, formație pe care aveau s-o întâlnească în două manșe pe parcursul lunii noiembrie 2008.

Cu experiența acumulată din sezonul precedent și cu o pregătire de excepție, CS Universitatea Suceava a pornit cu dreptul în campionatul Ligii Naționale ediția 2008 – 2009. A fost cu adevărat un debut fulgerător de campionat cu o victorie clară pe terenul celor de la Dinamo și una zdrobitoare în fața celor de la U Cluj. După acest start lansat a urmat însă o perioadă mai puțin fastă, oaspeții ajungând să-și de-a seama de potențialul grupării sucevene. Sucevenii au pierdut în fața echipelor Știința Bacău, HC Constanța, Poli Timișoara și au remizat cu formațiile Pandurii Lignitul Târgu Jiu și CS H&V Pitești. Semieșecul din jocul cu „lanterna roșie”, echipa argeșeană și înfrângerea la limită din jocul de la Timișoara a trezit gruparea pregătită de Petru Ghervan și Leonard Bibirig care a arătat tărie de caracter și determinare ieșind la „lumină” cu o victorie strălucitoare cu Minaur Baia Mare, o legendă în handbalul masculin românesc.

Sucevenii nu au forțat în campionat în jocul din deplasare cu Steaua pentru că apoi a urmat prima manșă a disputei cu Carisbo United Bologna. Evoluând cu mult curaj în fața unei echipe cu experiență în handbalul european, handbaliștii suceveni au făcut o primă repriză foarte bună, pentru ca apoi să cedeze pe final, cu contribuția consistentă a arbitrilor, cu scorul de 30 – 26.

După partida cu gruparea italiană, CS Universitatea Suceava a „demolat” în campionat pe teren propriu formația CSM Oradea pregătind astfel atmosfera pentru returul de foc cu echipa bologneză. Partida cu Carisbo United Bologna din 23 noiembrie 2008 a fost una de referință în istoria handbalului și chiar a sportului sucevean. În fața unei săli arhipline, beneficiind de o atmosferă de vis handbaliștii suceveni au uitat de tracul inerent în astfel de momente și au învins cu 32 – 24 făcând astfel încă un pas în cupele europene. Succesul din disputa cu Carisbo United Bologna a răsplătit eforturile făcute practic de un întreg oraș pentru a demonstra că Suceava face parte din Europa și poate găzdui oricând un meci de nivel european. Adevărat este și faptul că Suceava merită o sală polivalentă și sperăm ca în curând să poată beneficia de un astfel de edificiu.

Până la finalul turului în Liga Națională, gruparea suceveană a mai obținut o victorie reconfortantă în fața celor de la CSM Medgidia, pentru ca apoi să cedeze în fața celor de la UCM Reșița și HC Odorhei, terminând turul de campionat pe locul VII.

Anul 2008 a fost unul istoric pentru handbaliștii de la CS Universitatea Suceava care au reușit să pătrundă în elita handbalului românesc, dar și european. După succesul din Challenge Cup în fața italienilor de la Carisbo United Bologna, elevii antrenorilor Petru Ghervan și Leonard Bibirig vor înfrunta în anul 2009 gruparea portugheză HC Sao Bernardo. Cum comunitatea locală a făcut toate eforturile pentru ca sportivii suceveni să se poată prezenta cu cinste în acest duel, iubitorii handbalului sucevean așteaptă ca anul 2009 să fie unul de răsunet chiar pentru CS Universitatea.


Intră acum și în grupul de