Tir cu arcul : Alexandru Bodnar, un rădăuțean plecat pe urmele lui Robin Hood


Intră acum și în grupul de

Înainte de Ulise, Robin Hood, Wilhelm Tell, Rambo și arcurile lor celebre, au fost oamenii peșterilor și nevoia de a construi arme mai sofisticate, pentru a vâna în siguranță. Vănătoarea s-a transformat în război, iar arcul a devenit un instrument de precizie, capabil să lovească singurul punct vulnerabil al unei armuri de la distanță de câteva sute de metri. Arcul a dat naștere celei mai teribile înjurături englezești și i-a dat lui Orlando Bloom ultima treaptă spre consacrare în „Stăpânul inelelor”.

Astăzi, tirul cu arcul este una dintre cele mai vechi discipline olimpice iar în lume sunt puțini arcași capabili să-i facă să pălească și pe cei mai buni lunetiști. Alexandru Bodnar nu a ajuns până acolo dar se apropie cu pași mari. La doar 18 ani, cel mai tânăr arcaș de la Jocurile Olimpice de la Beijing din vara acestui an, a reușit performanța de a-l învinge în primul tur pe Wan Khalmizam, favoritul numărul cinci al concursului. În șaisprezecimi a fost învins de experimentatul cubanez Juan Carlos Stevens (40 ani) însă a reușit să impresioneze prin ușurința și acuratețea cu care mânuie arcul, specialiștii prezicându-i deja un viitor strălucit.

La început a tras cu un arc de lemn

Arcul olimpic, numit și recurv, este cel mai popular arc. Pornește de la forma de flatbow, dar utilizează mânere din lemn laminat și brațe de fibră de sticlă sau lemn laminat. În ultimii ani, elevatoarele (secțiunile de metal ale mânerului) au devenit detașabile, iar în mare parte din competiții este permisă utilizarea cătării, a materialelor sintetice pentru coardă și a stabilizoarelor. Săgețile pot fi confecționate din lemn, aluminiu, fibră de carbon sau carbon/aluminiu.

Profesioniștii utilizează aliajul carbon/aluminiu datorită traiectoriei mai plate, însă amatorii și traditionaliștii interzic aceste materiale în competițiile lor, după principiul „nu merg cu tancul să vânez veverițe”. Cu un astfel de arc recurv a înfruntat și Alex Bodnar, țintele de la Beijing. „Echipamentul este foarte costisitor, poate ajunge la câteva mii de euro însă eu, datorită calificării la Jocurile Olimpice am primit un echipament de ultimă generație care m-a ajutat foarte mult. Echipamentul este foarte important în acest sport. Pentru a face performanță ai nevoie în special  de un arc foarte bine reglat și de săgeți foarte bune” spune rădăuțeanul de doar 18 ani. Alexandru își amintește că „primele mele sageți le-am tras cu un arc din lemn. După aceea, datorită performanțelor mele, am primit un echipament mai bun”.

Regulile tirului cu arcul

Tirul cu arcul se dispută „unu contra unu”, de la o distanță de  70 de metri. Se trag câte 12 săgeți și se punctează cu 10 dacă nimerești cercul central, galben, cu 9 pe următorul, tot galben, apoi vin 8 și 7 marcate cu roșu, etc. Trebuie precizat și faptul că participanții stau umăr la umăr.
 

Practică tirul cu arcul de la 11 ani. După un an de antremente a devenit campion național

Desemnat al doilea sportiv ca valoare al județului și al Clubului Sportiv Municipal Suceava pe anul 2008, Alexandru Bodnar și-a petrecut Crăciunul la Rădăuți, împreună cu prietenii. Primul sportiv român calificat la Olimpiadă în proba de tir cu arcul, după o pauză de 28 de ani (ultima prezență românească a fost la Moscova în 1980) a vorbit în exclusivitate pentru „Crai nou” despre pasiunea sa pentru acest sport, prezența la Beijing, precum și despre intențiile sale de viitor..

“Am început să practic tirul cu arcul de la 11 ani. La început nici nu știam în ce constă acest sport. De fapt, niște prieteni de-ai mei îl practicau și am zis să încerc și eu. Până la urmă, ei au fost cei care s-au lăsat și eu am ales să continui acest sport”, spune Bodnar, care studiază în Rădăuți la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi”. După zeci de antrenamente sub îndrumarea soților Deneș, au apărut și primele rezultate. „După aproximativ un an, am câștigat câteva concursuri mai mici în țară, după care la primul meu campionat național, cel de la Târgu Neamț am obținut locul 1” mărturisește Alex.

Până în prezent, rădăuțeanul care a stârnit simpatie și totodată invidie în rândul celorlalți competitori de la Jocurile Olimpice a obținut pe plan național șapte titluri de campion și numeroase alte concursuri. De asemenea, Alex Bodnar are și multe recorduri naționale care îi aparțin, cam la toate categoriile de vârstă la care a participat. 

A avut adversari grei în calificările pentru Olimpiadă

Rădăuțeanul recunoaște că nu se aștepta să se califice la Olimpiada de la Beijing. Cea mai bună performanță a sa este un loc 29 ocupat la Campionatul Mondial de la Leipzig, din 2007, care i-a adus de fapt și calificarea la Jocurile Olimpice de la Beijing. „Sincer… nu mă așteptam. M-am calificat în Germania la Campionatul Mondial de la Leipzig. A fost un concurs foarte greu, cu o vreme mai puțin favorabilă pentru mine. Cu toate că eu eram încă junior la acea vreme, am reușit să ocup locul 29, loc care mi-a dat dreptul să particip la Jocurile Olimpice. Sorții mi-au oferit un adverasar foarte dificil încă din prima rundă, un sportiv din Mexic care la acea ora era între primii patru arcași din lume dar pe care am reușit să îl înving. Și cel de-al doilea adversar a fost unul foarte dificil, un sportiv din SUA, foarte experimentat, care are peste 20 de ani de tir cu arcul, dar pe care de asemenea am reușit să-l înving”, rememorează Alex Bodnar „drumul” până în China.

Emoții, emoții, emoții

A urmat perioada de pregătire, alături de antrenoarea Rozalia Deneș, cea care este alături de el de la 11 ani. „Normal, pregătirea a fost foarte dificilă cu multe cantonamente și concursuri de pregătire naționale și internaționale dar care m-au ajutat foarte mult. În primele zile după ce am ajuns la Beijing, am avut emoții foarte mari. Nu știam ce mă așteapta acolo. De fapt, emoțiile au început încă din România, de la întrunirea lotului olimpic la Izvorani, când am realizat că voi fi coleg de lot și de sat olimpic cu atâția sportivi de renume din România și din afară” își amintește Alex, care consideră că unul dintre atuurile sale la Jocurile Olimpice a fost că „unii sportivi mă priveau cam de sus, România nefiind până acum o țară cu o prea mare tradiție în acest sport”.

Curajul și stăpânirea de sine i-au adus doi zecari care l-au ajutat să-l elimine pe Khalmizam

Competiția propriu-zisă de la Olimpiadă, l-a adus în fața lui Alex Bodnar pe malaiezianul Wan Khalmizam, al cincilea favorit al concursului, pe care l-a învins cu 106-105, după ce a tras de două ori în 10 la ultimele două încercări. „Nu mă așteptam să-l înving. El provine dintr-o țară cu tradiție în acest sport. După calificări era foarte greu de crezut că aș putea să îl înving deoarece s-a clasat pe locul 5, trăgând niște scoruri foarte mari, însă,  spre surprinderea multora, am reușit.

În șaisprezecimi cubanezul Juan Carlos Stevens l-a depășit pe rădăuțeanul nostru. „Mi-a lipsit puțin mai multă experiență. El este un arcaș de vreo 40 de ani, foarte experimentat, care a tras foarte bine atât în calificări cât și la eliminatorii”.

A fost coleg de cameră cu Dragoș Coman

Tot la Beijing, Alex Bodnar a avut prilejul să-i cunoască și pe ceilalți componenți ai lotului olimpic al României, el fiind coleg de cameră cu înotătorul Dragoș Coman. „Faptul că am fost coleg de lot și de sat olimpic cu cei mai mari sportivi ai lumii cred că este cel mai important lucru. A fost o experiență foarte interesantă și utilă pentru mine și pentru viitorul meu în acest sport. De asemenea mi-am făcut și mulți prieteni printre sportivi, cu care țin și acum legatura”, mărturisește Alex. 

Este fan Barcelona

Dacă nu ar fi făcut performanță în acest sport, Alex Bodnar s-ar fi axat pe fotbal, el jucând în copilărie pentru echipa școlii. Arcașul rădăuțean simpatizează cu FC Barcelona. În rândul jucătorilor nu are preferințe clare dar dacă ar fi să aleagă un favorit, acela ar fi argentinianul Lionel Messi. 

Vrea să ajungă la Londra -2012

De la anul 2009, sportivul legitimat la CSM Suceava și CSȘ Rădăuți își dorește să fie sănătos și să continue cu rezultate cât mai bune atât pe plan național cât și internațional. Alex Bodnar se gândește deja la Olimpiada din 2012. „Trebuie să trag calificările foarte bine deoarece vor fi dificile. La calificări participa foarte mulți sportivi care cred ca își doresc cam la fel de mult ca mine o participare la Jocurile Olimpice”.


Intră acum și în grupul de