Klaus Iohannis a depus o coroană de flori la bustul unionistului bucovinean Iancu Flondor: Vă invit să privim Marea Unire nu ca pe o moștenire cuvenită sau ca pe un dar al istoriei, ci să fie mai degrabă prilejul asumării unei mari responsabilităţi. Flutur i-a oferit președintelui placheta „Iancu Flondor” și medalia „Centenarul Unirii Bucovinei cu Țara”


Intră acum și în grupul de

Președintele României, Klaus Iohannis, a depus, miercuri, o coroană de flori la bustul unionistului bucovinean Iancu Flondor, iar ulterior președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, i-a oferit placheta „Iancu Flondor”.

Iohannis a declarat, ulterior, într-o alocuțiune, că România a fost gândită de făuritorii Marii Uniri ca un proiect naţional de coeziune, un stat angajat să contribuie substanţial la un mediu internaţional al păcii, un spaţiu în care toți sunt egali în fața legii.

„Vorbele lui Iancu Flondor sunt, din această perspectivă, un emoționant mesaj peste timp: „viitorul țării și nației noastre este strâns legat de drept și legalitate, (…) visul secular al unei Românii întregite, prospere și puternice nu este realizabil decât numai pe această cale.” În spiritul hotărârilor istorice de acum o sută de ani, vă invit să privim Marea Unire nu ca pe o moștenire cuvenită sau ca pe un dar al istoriei binemeritat. Trecerea în al doilea Centenar al modernităţii noastre comune trebuie să fie mai degrabă prilejul asumării unei mari responsabilităţi”, a spus Klaus Iohannis.

 

El susține că îi cinstim cu adevărat pe marii noştri înaintaşi contribuind, la rândul nostru, la proiectul unei Românii care avansează prin valori şi aspiraţii europene, o patrie dreaptă pentru toţi cetăţenii săi, fără discriminare sau excepţii, o țară demnă de marele ei potenţial, pe măsura aspiraţiilor noilor generaţii.

Șeful statului a mai artătat că Marea Unire a românilor din 1918 nu este un eveniment rezervat manualelor de istorie, care să fie doar din când în când evocat public.

 

„Mesajul profund al Centenarului este acela de a nu abandona niciodată proiectele care ne unesc cu adevărat într-o națiune puternică și într-o țară dezvoltată și modernă. De la infrastructura care să lege Moldova de restul țării și de Europa, până la asigurarea unui nivel ridicat de educaţie, de sănătate și crearea de locuri de muncă, toate înseamnă, de fapt, preocupare pentru ca românii să trăiască mai bine în țara lor. Pentru o astfel de Românie, din care ţinutul Bucovinei şi municipiul Suceava fac parte cu cinste, avem responsabilitatea să lucrăm cu toţii!” a conchis Klaus Iohannis.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, i-a oferit președintelui la Cetatea de Scaun a Sucevei placheta „Iancu Flondor”.

„Prezența dumneavoastră, șef al statului, aici, în Bucovina, are o semnificație excepțională.De fapt, deschide șirul de evenimente pentru Centenar”, a spus Flutur.

El i-a înmânat placheta „Iancu Flondor”, făuritor principal al Unirii Bucovinei cu România.

Totodată, președintele Gheorghe Flutur a înmânat președintelui Româniai și medalia „Centenarul Unirii Bucovinei cu Țara”. (T.B.)

 


Intră acum și în grupul de