Sănătate


Intră acum și în grupul de

Vă prezentăm evenimentele importante cu care s-a confruntat sectorul "Sănătate" pe parcursul celor 12 luni ale lui 2008:

1. Directorul Spitalului Județean a fost revocat din funcție prin ordin al ministrului Sănătății 

Directorul Spitalului Județean „Sf. Ioan cel Nou”  Suceava, Costică Dăscăliuc a fost destituit din postul de manager general al unității spitalicești. Ordinul de revocare din funcție a fost semnat pe data de 3 ianuarie de ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu. Autoritatea de Sănătate Publică Suceava a solicitat încă din octombrie 2007 destituirea managerului Dăscăliuc, după un control ce a evidențiat nereguli majore. „Management defectuos” a directorului general al Spitalului Județean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, a fost concluzia Autorității de Sănătate Publică (ASP) Suceava în urma controlului de audit efectuat la unitatea spitalicească.

2. Spitalele din Suceava și Fălticeni au renegociat contractele cu furnizării de medicamente ca să scape de criză

După ce s-au plâns că nu mai au medicamente, în luna februarie, la ordinul ministrului Sănătății și al președintelui CNAS, o comisie a CAS Suceava a verificat activitatea desfășurată de farmaciile cu circuit închis din trei spitale – Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, Spitalul Municipal Fălticeni și Spitalul Municipal Rădăuți, dar și la 19 farmacii cu circuit deschis aflate în relații contractuale cu instituția.  „Având în vedere imposibilitatea de a se asigura necesarul de medicamente s-a procedat la inițierea de către spitale a negocierilor cu furnizorii de medicamente și organizarea de noi licitații pentru achiziționarea de medicamente. În momentul de față conducerea celor două spitale a anunțat că au fost încheiate negocierile cu furnizorii de medicamente și s-au aprovizionat cu medicamentele necesare funcționării spitalelor”, declara la acea vreme șeful CAS Suceava, Michaela Pelepco.

3. „Bucătăria este gaura neagră a spitalului” 

Directorul interimar al Spitalului Județean Suceava, Doina Elena Gane,a a afirmat la sfârșitul lunii aprilie, în cadrul unei conferințe de presă că bucătăria unității este „gaura neagră a spitalului”. „Bucătăria este gaura neagră a spitalului. Este foarte păguboasă. Regret că nu a existat posibilitatea de externalizare a acestui serviciu. Cea cu restaurantul Gloria, de unde s-a adus mâncarea cât bucătăria spitalului a fost în reabilitare, a fost doar o situație de provizorat. Nu avem firme avizate de ASP care să facă catering”, a mai adăugat șeful spitalului sucevean. Totodată, Doina Elena Ganea a făcut un apel ca aparținătorii să nu mai aducă mâncare pacienților pentru că se strică și este aruncată, deșeurile constituind o altă problemă cu care se confruntă spitalul. „Avem o mare problemă cu deșeurile. S-a ajuns să se cheltuie foarte mult pentru incinerarea deșeurilor periculoase, dar în mod special plătim foarte mult pe deșeurile menajere”, a menționat șeful spitalului județean.

4. În spitalele din județ, intri cu o boală și ieși cu mai multe

Te internezi în spital pentru a trata o boală și ieși cu mai multe. Așa s-a întâmplat în primele luni ale anului 2008, în cazul a 97 de suceveni, potrivit unei statistici întocmită de Autoritatea de Sănătate Publică cu privire la numărul cazurilor de infecții nozocomiale, adică a celor dobândite pe perioada internării. Directorul executiv al instituției de la acea vreme, doctorul Odette Nicolae, preciza că aceste date oficiale nu arată clar care este amploarea fenomenului, de vreme ce nu există un sistem real de raportare. Aceasta a explicat că numărul persoanelor care contractează diverși microbi în spitalele din județ este în realitate mult mai mare, dar comunicarea lor către ASP este defectuoasă. Datele contabilizate de ASP plasează Pediatria în topul secțiilor celor mai riscante, cu 24% din totalul îmbolnăvirilor, urmată de Obstetrică-Ginecologie cu 21%, Chirurgie cu 6%, Nou-născuți cu 4%, 45% din infecții fiind raportate la alte secții.

5. 6.000 de taloane au fost trimise unor persoane decedate, în cadrul programului de monitorizare a stării de sănătate 

CAS Suceava anunța la mijlocul lunii iunie 2008 că taloanele securizate din cadrul Programului național de evaluare a stării de sănătate a populației pot fi utilizate până la data de 31 decembrie 2008. Confruntând bazele de date, instituția a constatat că din totalul celor 50.732 taloane trimise până atunci de Oficiul Poștal București la sediul CAS Suceava, s-au identificat un număr de 5.940 taloane aparținând unor persoane decedate.

6. Acuzații de malpraxis, la Spitalul Județean Suceava

Familia unei tinere mame din localitatea suceveană Dumbrăveni acuza la sfârșitul lunii august echipa medicală a Spitalului Județean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava de moartea femeii. De cealaltă parte, cadrele medicale spuneau că nu au nicio vină și că au făcut tot posibilul să salveze viața pacientei. Între timp au fost deschise mai multe anchete în paralel. Maria Magdalena Birău, în vârstă de 27 ani, din Dumbrăveni, gravidă în luna a IX-a, a fost internată la Spitalul Județean Suceava pentru a da naștere celui de-al patrulea copil. Femeia a adus copilul pe lume printr-o operație cezariană. Bebelușul, o fetiță cu greutatea de 2,9 kilograme, s-a născut sănătos. La scurt timp, însă, femeia avea să se simtă din ce în ce mai rău, iar medicii au decis că este nevoie de o nouă intervenție chirurgicală, de data aceasta pentru peritonită. La 8 ore după operație mama a murit, iar personalul medical a fost acuzat de malpraxis.
 
 
7. Autoritățile locale pun prețuri mari pe cabinetele medicale primite „cadou” de la Ministerul Sănătății

Prețurile mari stabilite pentru vânzarea cabinetelor medicilor, care în municipiul Suceava ajung și la 1.000euro/mp a creat nemulțumiri, cu atât mai mult cu cât autoritățile locale „au primit cadou” de la Ministerul Sănătății spațiile în care funcționează cabinetele și nu au făcut nici o investiție. În urma polemicilor apărute, șeful interimar al ASP Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, a reluat într-o conferință, la mijlocul lunii octombrie, problema prețului de vânzare a cabinetelor medicale din județ, în contextul în care, pe același subiect,  primarul Sucevei, Ion Lungu a fost de părere că “nu poate dicta administrației locale ce să facă”.

Directorul ASP declara la acea vreme că prețul de circa 1000 de euro pe metru pătrat, la care au fost evaluate unele cabinete din zone precum centrul Sucevei, preț ce nu include și finisajele interioare făcute de medici, sunt “excesiv de mari” și că nu ar trebui să fie percepute prețuri diferite la cabinete, în funcție de zonă, având în vedere că serviciile pe care le oferă medicii “sunt unitare”.

8. Și în spitalele sucevene s-a folosit ață chirurgicală chinezească

Inspecția Sanitară de Stat din cadrul Autorității de Sănătate Publică Suceava a retras la începutul lunii octombrie, din spitalele din județul Suceava sute de cutii ce conțineau plicuri cu fire de ață chirurgicală din China.

Șeful ASP Suceava, Alexandru Lăzăreanu,  declara la acea vreme că în spitalele din județ s-a folosit ață chirurgicală din China, situație evidențiată și de gestiunea stocurilor primite și cele rămase, însă a ținut să precizeze că nimeni, din rândul medicilor sau pacienților nu au reclamat vreo problemă.

9. Sală modernă de operații, la Secția de neurochirurgie a Spitalului Județean

Secția de neurochirurgie a Spitalului Județean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava are de la sfârșitul lunii octombrie 2008, o modernă sală de operații. Realizarea acestei săli de operații a costat 508.423 lei, din care 473.294 lei amenajările, pentru noul instrumentar s-au cheltuit 22.780 lei, pentru mobilier 9.748 lei, pe diferite obiecte de inventar s-a plătit din buget 2.600 lei. De asemenea, aparatul de anestezie și terapie intensivă a costat 55.682 lei. Sala dispune de o masă de operație multifuncțională, un microscop operator pentru intervențiile de un grad ridicat de dificultate, un cranio-trom electric și alte instrumente și echipamente moderne ce măresc precizia intervențiilor.

10. Ovidiu Neamțu a picat concursul pentru ocuparea postului de manager al Spitalului Județean Suceava
 
Ovidiu Neamțu, candidatul la șefia Spitalului Județean Suceava, a fost respins la concursul organizat pentru ocuparea postului de manager de spital. Postul de director general al unității medicale județene sucevene a rămas liber după ce, la începutul lui ianuarie, fostul manager ec. Costică Dăscăliuc, a fost demis din funcție pe motiv de “management defectuos”.

Conducerea unității  a fost preluată interimar de directorul medical dr. Doina Elena Ganea, șeful Secției de Oncologie a unității spitalicești.

11. Primarul din Rădăuți a dat bir cu fugiții când a trebuit să vorbească despre morga spitalului  

Directorul interimar al ASP Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, a declarat la mijlocul lunii noiembrie că autoritățile locale din Rădăuți arată un dezinteres total față de situația morgii spitalului din municipiu, întrucât nu a fost încă reabilitată, deși restul spitalelor din județ au reușit să realizeze acest lucru. „Am avut surpriza, când ne-am prezentat la cabinetul primarului Olărean, să fim invitați în cabinetul secretarului, urmând ca primarul să vină acolo să stăm de vorbă. Peste jumătate de oră am fost informați că primarul a plecat. Autoritățile arată un dezinteres atât pentru cei vii cât și pentru cei morți”, preciza la acea vreme șeful ASP Suceava. Încă din primăvară, la solicitarea Prefecturii Suceava, nemulțumită de starea morgilor , spitalele și primăriile localităților respective au stabilit, de comun acord, un plan al lucrărilor de reabilitare și sumele aferente, precum și cota parte din lucrări ce revenea fiecărui partener.

12. Spitalul Județean Suceava are un nou șef: Vasile Rîmbu

Prin Ordin de ministru, Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava are un nou șef interimar. Adjunctul Direcției de Finanțe Suceava, Vasile Rîmbu, a fost numit în funcția de manager general, înlocuind-o astfel pe dr. Doina Elena Ganea, aflată la conducere cu titlu interimar, aceasta deținând prin concurs și funcția de director medical. Ordinul semnat de ministrul Sănătății Publice, Eugen Nicolăescu, a ajuns la Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Suceava pe 17 noiembrie, iar potrivit documentului, Vasile Rîmbu a preluat șefia Spitalului Județean începând cu data de 20 noiembrie și va rămâne la conducere până la organizarea unui nou concurs.

 13. Ambulanțierii, nemulțumiți că modulele SMURD ajung înaintea lor la accidente

După ce a lăudat înființarea celor trei Servicii Mobile de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) la Suceava, Siret și Vatra Dornei, directorul Serviciului Județean de Ambulanță dr. Daniel Martiniuc a declarat la începutul lunii decembrie că “s-au acumulat disfuncții” în ce privește colaborarea cu SMURD. Nemulțumirea a apărut după ce modulele SMURD au ajuns la accidente înaintea ambulanțelor.

Trebuie precizat că unul din criteriile după care CAS Suceava decontează serviciile prestate de Serviciul Județean de Ambulanță Suceava este și cel al timpului în care se ajunge la destinație. De altfel, în urma unui control realizat la începutul lunii noiembrie de CAS Suceava și ASP Suceava privind serviciile oferite de această unitate de urgență prespitalicească, au fost depistate o serie de nereguli, printre care și depășirea nepermis de mult a timpului în care s-a ajuns la niște cazuri de urgență.

 


Intră acum și în grupul de