Stema originală a Bucovinei a fost găsită în depozitele Universității Cernăuți. Stema Bucovinei a fost prezentată prima dată în 15 ianuarie 1863


Intră acum și în grupul de

În depozitele Universității Naționale ”Iu. Fedkovici” din Cernăuți, fosta Reședință a Mitropoliților Bucovinei, a fost găsită, în luna octombrie, Stema autentică a Bucovinei – informează Agenția de știri BucPress.

 

Stema Ducatului Bucovinei, realizată în fier și vopsită, a suferit doar câteva pierderi, arată sursa citată care menționează că acesteia îi lipsește șnurul aurit care era prins de  coroană și o parte din mantie.

Cel mai probabil această stemă făcea parte din amenajarea cabinetului mitropolitan.

În perioada de după Primul Război Mondial după ce s-a desființat Imperiul Austro-Ungar Stema a fost coborâtă în subsolul Reședinței.

Trebuie menționat faptul că pentru prima dată Stema Bucovinei a fost prezentată în fața deputaților bucovineni în data de 15 ianuarie a anului 1863.

Asamblarea Stemei includea, conform tradiției Principatului Moldovei, un scut despicat, roșu în dreapta și albastru în stânga, încărcat cu un cap de bour. Acesta are între coarne și este flancat de câte o stea cu șase raze, de aur.

Deasupra a fost amplasată o coroană aurită din care ieșea o mantie roșie reprezentând un semn regal.


Intră acum și în grupul de