10 la sută din medicii de familie din județ sunt pensionari

Directorul Autorității de Sănătate Publică Suceava, Alexandru Lăzăreanu, a precizat miercuri că un procent de aproximativ 10% dintre medicii de familie, care își desfășoară activitatea pe raza județului Suceava, sunt pensionari. “Sunt comune unde medicii tineri nu vor să se ducă. Dacă medicul pensionar alege pensia, comunitatea riscă să rămână fără asistență medicală. Un exemplu ar fi la Cârlibaba și chiar Solca”, a menționat șeful ASP Suceava.

Miercuri, ministrul Sănătății, Ion Bazac, spunea că va propune rectificarea Ordonanței privind cumulul pensiilor cu salariile din sistemul public, astfel încât medicii pensionari să rămână angajați în unitățile medicale de stat, a anunțat demnitarul. „Având în vedere lipsa acută de cadre medicale specializate, mai ales în mediul rural, voi propune ca medicii pensionari să rămână angajați în continuare, prin contracte temporare de muncă până la ocuparea posturilor prin concurs”, a declarat Ion Bazac.

El a adăugat că Ministerul Sănătății (MSP) este de acord cu decizia guvernului de a susține tinerii, dar este preocupat de situația specială cu care se confruntă sistemul medical în prezent.

Potrivit ordonanței de guvern publicată luni în Monitorul Oficial, pensionarii pentru limită de vârstă nu pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesională, indiferent de nivelul lor, dacă acestea sunt obținute din exercitarea unor funcții remunerate în cadrul autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, precum și în cadrul regiilor autonome, societăților naționale, companiilor naționale și societăților la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorială.