Parchetul Tribunalului Suceava: Agresarea polițiștilor este un adevărat fenomen infracțional în județul Suceava. Procurorii l-au trimis în judecată pe polițistul din Fălticeni care a agresat doi agenți de poliție care îl cercetau pentru că a condus băut și a lovit un autoturism

Parchetul Tribunalului Suceava susține că agresarea polițiștilor este un adevărat fenomen infracțional în zona județului Suceava, arătând astfel gravitatea faptelor unui polițist din Fălticeni care a agresat doi agenți de poliție care îl cercetau pentru agresarea a doi agenți de poliție care îl cercetau pentru că a condus băut.

Parchetul Tribunalului Suceava a anunțat, marți, că a dispus trimiterea în judecată a unui lucrător de poliţie, cercetat în stare de arest preventiv cu privire la săvârşirea a două infracţiuni de ultraj şi a infracţiunii de refuz de prelevare mostre biologice.

Potrivit rechizitoriului, în data de 22 octombrie, în jurul orei 19.30, polițistul, care emana miros de alcool, conducea un autoturism pe un drum public din zona urbană a judeţului Suceava, circumstanţe în care a tamponat şi avariat un alt autoturism, parcat în mod regulamentar.

După incident, polițistul a coborât din autoturism, însă nu i-a permis proprietarului autoturismului avariat să fotografieze urmările accidentului şi a părăsit zona.

La scurt timp organele de poliţie însoțite de proprietarul autoturismului avariat au observat autoturismul polițistului care era angajat într-o manevră de parcare, cu motorul pornit, şoferul său efectuând mişcările cu farurile stinse, iar în acel moment, agenţii de poliţie l-au recunoscut la volanul auto pe colegul lor.

Agenţii de poliţie au coborât din autospecială şi s-au îndreptat spre autoturismul polițistului, moment în care acesta, aflat singur în maşină, a oprit motorul şi a coborât din maşină, încuind-o.

El i-a recunoscut, la rândul său, pe colegii lui, iar agenţii de poliţie i-au solicitat acestuia să îi însoţească la autospeciala poliţiei, dar bărbatul a refuzat să le dea curs, intrând în incinta blocului încercând să se sustragă solicitărilor.

Unul dintre agenții de poliţie l-a somat legal pe inculpat să se oprească, apoi  l-a prins de mâna stângă, moment în care a fost lovit de polițist cu palma în zona tâmplei, distrugându-i ochelarii de vedere.

Agenţii de poliţie l-au imobilizat pe polițist, l-au încătuşat şi urcat în autospeciala poliției, apoi l-au condus la secția de poliție.

În sediul Poliţiei, polițistul a continuat să se manifeste agresiv, pe un ton ridicat, ţipând la agenţii de poliţie, fiind apoi condus în sala de aşteptare unde i s-a solicitat în mod repetat să fie testat cu aparatul etilotest, întrucât emana un puternic miros de alcool, acesta refuzând.

Rămas încătuşat întrucât se manifesta în episoade agresive, polițistul a fost condus de agenții de poliție, cu autospeciala, la o unitate medicală în vederea prelevării de probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei.

Ajuns în incinta unității medicale, polițistul,  deşi încătuşat, s-a manifestat agresiv,  l-a lovit pe acelaşi agent de poliţie cu piciorul, de mai multe ori în zona tibiei stângi și l-a ameninţat pe agentul de poliţie cu moartea, cu acte de violenţă şi cu destituirea din funcţie, iar pe un alt agent de poliţie, aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, coleg de echipaj cu primul agent de poliţie, l-a ameninţat cu destituirea din funcţie şi alte fapte păgubitoare cu consecinţe negative, fără a le detalia conţinutul, în aceleaşi împrejurări.

La sosirea medicului de gardă, el a refuzat să-i fie prelevate mostre biologice de sânge la solicitarea expresă şi repetată a organelor de poliţie.

După consemnarea refuzului de a da mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, acesta a fost escortat înapoi la sediul Poliţiei unde a continuat să se manifeste agresiv, ameninţându-l pe primul agent de poliție cu moartea şi cu acte de violenţă.

Ulterior, după ce i-au fost citite actele întocmite şi care îl priveau pe acesta, a fost descătuşat, plecând acasă.

La propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava din 24 octombrie Judecătoria Fălticeni, prin judecătorul de drepturi şi libertăţi, a dispus luarea măsurii arestării preventive faţă de polițist, acesta fiind cercetat în stare de arest preventiv.

„Gravitatea infracțiunilor comise, care se înscriu în tiparele unui adevărat fenomen infracțional în zona județului Suceava, respectiv ultrajul față de organele de poliție, constă în: împrejurările în care inculpatul a comis fapta sub influența evidentă a băuturilor alcoolice; acreditarea ideii că justiția nu ar acționa suficient de ferm împotriva unor manifestări infracționale repetate, de un accentuat pericol social, și lipsa de respect și conformare față de agenții de poliție aflați în exercitarea  unor atribuții conferite prin lege”, se arată în rechizitoriu.