Harșovschi: Deșeurile în municipiul Suceava se colectează selectiv. Avem o perioadă de tranziție până în primăvară când se vor instala platformele îngropate sau semi-îngropate. Materialele reciclabile se vor colecta în europubelele galbene


Intră acum și în grupul de

Viceprimarul Sucevei Lucian Harșovschi a declarat că de luni a intrat în vigoare contractul de salubrizare menajeră care include, între altele și colectarea selectivă a deșeurilor municipale care are ca scop final ca cetățeanul să plătească pentru cât gunoi umed produce, iar materialele reciclabile vor fi recuperate.

Harșovschi a anunțat că până în primăvara anului viitor când se vor instala platformele de gunoi îngropate sau semi-îngropate va trebui ca pentru suceveni să devină o obișnuință colectarea selectivă.

„Intrăm într-o perioadă de tranziție de la colectarea deșeurilor municipale la un loc, la colectarea selectivă a deșeurilor menajere umede și uscate. După instalarea platformelor de gunoi îngropate nu se va mai putea amesteca tipul de deșeu municipal pentru că sunt ridicate și gestionate separat”, a explicat viceprimarul.

El a arătat că deșeurile umede se vor colecta în pubelele gri, în timp ce deșeurile din plastic, hârtie, metal sau sticlă în pubelele galbene.

„De altfel, pe fiecare tip de europubelă este înscris tipul de deșeu care se colectează”, a spus Harșovschi.

Potrivit acestuia, selectarea colectivă a deșeurilor municipale se realizează în baza prevederilor din Planul Național de Gestionare a Deșeurilor prin care se prevede că prin colectare selectivă cetățeanul va plăti, în final, pentru cât deșeu produce.

El a arătat că în funcție de rezultatele obținute prin colectarea selectivă urmează să se stabilească și strategia viitoare privind modul de plată a salubrizării.

„Dacă vom constata că fiecare cetățean va depune deșeurile umede în locurile stabilite, iar deșeurile uscate vor fi depuse separat și vor fi apoi valorificate de firma de salubrizare, vom putea să regândim taxa de salubritate astfel încât fiecare să plătească după cât deșeu umed produce”, a spus Lucian Harșovschi.

El a menționat că se va începe o campanie prin care cetățenii Sucevei vor fi informați despre modul în care se face colectarea selectivă, dar și despre beneficiile acestui tip de colectare a deșeurilor municipale.

Harșovschi a explicat că scopul final este ca tariful plătit să fie pentru cantitatea de deșeuri produsă, în timp ce materialele reciclabile să fie valorificate, fie prin colectorii specializați, fie prin firma de salubrizare.

Viceprimarul a transmis, luni, pe pagina sa de socializare că un proiect ambițios, demarat de el cu ajutorul colegilor săi, se pune în practică, respectiv noul contract pentru colectarea deșeurilor municipale.
„Sunt multe schimbări referitoare la deșeuri care vor apărea în Suceava începând de astăzi iar printre cele mai importante se numără obligativitatea “Colectării Selective a Deșeurilor”.
Începând de astăzi toți sucevenii, printr-o campanie de informare de anvergură, vor fi îndrumați cum să facă colectarea selectivă.
În toate scările de bloc, cu acceptul asociațiilor de proprietari, vor fi lipite autocolante A3 cu toate informațiile necesare.
Mai mult, alte 35000 de plicuri vor ajunge la suceveni prin intermediul cutiilor poștale, plicuri care conțin o scrisoare și un ghid privind colectarea selectivă.
Este simplu:
– tomberonul galben, pentru deșeuri reciclabile (hârtie, carton, plastic, metal, etc);
-tomberonul negru, pentru deșeuri menajere (resturi de produse alimentare).

Va fi o perioadă în care fiecare dintre noi trebuie să conștientizeze importanța colectării selective. După finalizarea campaniei, sperăm să obținem un grad de colectare mare și măsuri coercitive cât mai puține.

Mașinile de gunoi sunt deja inscripționate special și vă asigur că vor ridica separat deșeurile reciclabile, după perioada de tranziție.”, a transmis Lucian Harșovschi.

(T.B.)


Intră acum și în grupul de