Atmosfera de acum 100 de ani din Bucovina recreată în sala de festivități a Gării Burdujeni: Jandarmi în uniforme militare de epocă, fotografii vechi de un secol și prezentarea principalelor momente ale Unirii Bucovinei cu România, la ședința festivă a Colegiului Prefectural Suceava


Intră acum și în grupul de

Atmosfera din Bucovina de acum 100 de ani a fost recreată de Prefectura Suceava în sala de festivități a Gării Burdujeni unde a fost vernisată expoziția “Suceava acum 100 de ani – Fotografii inedite din colecții personale”, un cor al elevilor Școlii de subofițeri de jandarmi  îmbrăcați cu uniforme militare de epocă a susținut un recital, iar vorbitorii au evocat momente importante legate de Unirea Bucovinei cu România.

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a subliniat că această manifestare nu și-a propus doar să reunească fotografii cu semnificație istorică, ci și fotografii care surprind crâmpeie din viața bucovinenilor de acum 100 de ani.

Ea a spus că locația a fost aleasă în mod special pentru că Gara Burdujeni, monument istoric ridicat în perioada 1892-1902, a fost gară de frontieră la granița dintre România și Austro-Ungaria.

Totodată, prefectul a salutat prezența elevilor Școlii de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” din Fălticeni care au venit îmbrăcați și în uniforme de epocă pentru a întregi evenimentul și au susținut un recital coral.

În expoziție, pe lângă fotografii de epocă puse la dispoziție de Arhivele Naționale Suceava și de persoane particulare, sunt expuse și lucrări ale elevilor Școlii Generale Nr. 1 din Suceava.

Conf. univ. dr. Florin Pintescu a vorbit celor prezenți despre persoane care au contribuit la Unirea Bucovinei cu România și a prezentat, succint, evenimentele din acea perioadă.

În cadrul ședinței festive au fost premiați trei tineri, șefi de promoție, respectiv șefa de promoție a Academiei Forțelor Aerien Române, Narcisa Ciotină, cetățean de onoare al comunei Cornu Luncii, dar și Aura Cotos, șefă de promoție a Facultății de poliție de frontieră care și-a ales să lucreze la Brodina și Alin Mucea, care a avut numai note de 10 la Facultatea de Pompieri și care lucrează acum în cadrul IGSU.

„Sunt trei copii cu care ne mândrim, trei copii care confirmă că avem viitor și suntem demni urmași ai strămoșilor noștri”, a spus prefectul Mirela Adomnicăi care le-a oferit distincții aniversare în Anul Centenar.

În finalul manifestării, reprezentantul Ministerului de Interne prezent la acțiune a oferit din partea ministrului Carmen „Emblema de onoare a MAI” pentru doi angajați din Prefectura Suceava, Gheorghe Mititelu și Valentin Gemeniuc, pentru activitatea desfășurată în cadrul instituției.

De menționat că la această acțiune organizată de Prefectura Suceava au asistat pe lângă membrii Colegiului Prefectural Suceava și parlamentarii Ioan Stan, Virginel Iordache și Emanuel Havrici, vicepreședintele CJ Suceava Gheorghe Niță, rectorul USV, Valentin Popa, primari și consilieri județeni din județul Suceava.

conferinta de presa

Gara Burdujeni – Suceava

Gepostet von NewsBucovina.ro am Dienstag, 27. November 2018


Intră acum și în grupul de