Un control ANAF a dispus ca Observatorul Astronomic din Suceava să treacă din administrarea Universității Suceava la Muzeul Bucovinei. Obiectivul aparține Consiliului Județean care va trebui să ia o decizie


Intră acum și în grupul de

Un control al ANAF a depistat că Planetariul și Observatorul Astronomic din Suceava nu se mai află în administrarea Muzeului Bucovinei, așa cum era prevăzut în Hotărârea de Guvern prin care acest obiectiv a fost transferat din proprietatea Ministerului Culturii în proprietatea Consiliului Județean Suceava și în administrarea Muzeului Bucovinei.

Observatorul Astronomic a intrat în administrarea Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava în anul 2008 în urma unei hotărâri a Consiliului Județean Suceava, proprietarul imobilului.

ANAF a verificat starea patrimoniului și a constatat că Observatorul Astronomic nu se mai află în administrarea Muzeului Bucovinei în condițiile în care Hotărârea de Guvern preciza că transferul bunurilor de la Ministerul Culturii la Consiliul Județean Suceava s-a făcut pentru Complexul Muzeal Bucovina.

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a declarat că în urma raportului din data de 6 noiembrie al ANAF, Muzeul Bucovinei, a transmis, în 14 noiembrie, proprietarului, respectiv Consiliului Județean Suceava, să ia o decizie în acest caz.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a explicat că hotărârea de Consiliu Județean prin care Observatorul Astronomic a fost transferat USV a fost emisă în 2008, când președinte al CJ Suceava era Gavril Mîrza.

El a arătat că se discută soluții pentru ca Universitatea să administreze în continuare acest obiectiv.

Rectorul Universității Suceava, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, a declarat că situația va trebui să fie decisă de Consiliul Județean Suceava care este proprietarul Observatorului Astronomic Suceava.

El a explicat că Hotărârea de Consiliu Județean prin care Observatorul Astronomic a trecut în administrarea USV a fost verificată din punct de vedere juridic și că a trecut și de controlul de legalitate al Prefecturii.

Rectorul USV consideră că verificările ANAF la Muzeul Bucovinei nu sunt opozabile Consiliului Județean Suceava și că acesta este în măsură să  ia o decizie în plen.

El a menționat că de când este administrat de USV, la Observatorul Astronomic numărul de vizitatori a crescut de aproape trei ori și că s-au elaborat și lucrări științifice și de cercetare.

Observatorul Astronomic din Suceava a fost ínaugurat in 1982, fiind al treilea obiectiv de acest tip din România şi cel mai mare din țară în ceea ce privește capacitatea sălii şi a diametrului cupolei. (T.B.)

 


Intră acum și în grupul de