România, între țările din UE care au semnat pactul mondial pentru migrație de la Marrakech, devine poartă de intrare în Europa din zonele emitente de migranți. Cătălin Nechifor: În jurul României s-a trasat un cordon sanitar extrem de bine articulat


Intră acum și în grupul de

Un controversat pact mondial al Organizației Națiunilor Unite asupra migranţilor a fost adoptat la Marrakech de aproximativ 150 de ţări între care și România, dar 15 state nu au semnat acest pact între acestea fiind SUA și unele ţări europene.

Vicepreședintele Pro România, deputatul de Suceava Cătălin Nechifor, a arătat că  ratificarea acestui plan global va avea loc în data de 19 decembrie, la New York.

El a explicat că practic, 150 de state au acceptat o formulă de întărire a cooperării internaționale asupra migrației mai sigure și controlate, dar în același timp, un număr de 15 țări au spus un NU categoric, argumentele fiind multiple, ca și numărul controverselor iscate, cele mai importante fiind legate de insuficienta delimitare între migrația legală și cea ilegală, pe fondul creșterii potențialului de risc de terorism, din ultimii ani.

Astfel, pe lângă SUA, s-au retras din acord, sau sunt împotrivă, state precum Austria, Ungaria, Slovenia, Slovacia, Polonia, Estonia, Cehia, Italia, Letonia, Bulgaria, ca să mă refer la spațiul central și estic european.

El a menționat că nu a văzut aproape nicio dezbatere în România pe tema acestui pact global asupra migrației, că nu are idee de ce s-a ținut cont în fundamentarea deciziei și nici nu se știe exact cine a reprezentat țara noastră la Marrakech, adăugând că este vorba, probabil și de „niște trepăduși sinecuriști monogloți”.

„Cert este că în jurul României s-a trasat un cordon sanitar extrem de bine articulat, singura poartă de intrare în Europa din zonele emitente de migranți, precum Siria, rămânând țara noastră”, a precizat Nechifor.O fi de bine, o fi de rău, nu vreau să mă grăbesc asupra concluziilor, sigur că majoritatea migranților vor să ajungă în Germania sau în țările nordice, însă faptul că acest subiect a fost ignorat în spațiul public, mă face să mă gândesc și la ce poate fi mai rău”, a adăugat Nechifor.

El a subliniat însă că în loc să existe dezbateri pe teme importante, în plan intern continuă disputele „pe subiecte stupide, pe mize mici subjugate de orgolii mărunte de provincie ori de pe malurile Dâmboviței”.(T.B.)


Intră acum și în grupul de