Noi investiții ale firmei austriece Egger în zona Rădăuți, în 2009


Intră acum și în grupul de

Firma austriacă Egger va investi, în cursul anului 2009, 53 de milioane de euro într-o centrală termică pe bază de biomasă și o fabrică de adezivi cu cea mai nouă tehnologie, fiind create 50 de noi locuri de muncă. Potrivit unui comunicat al firmei austriece, care deține o fabrică de plăci aglomerate în zona municipiului Rădăuți,  se va investi într-o centrală pe bază de biomasă cu o capacitate de ardere de 40,5 MW. "Europa de Est în general și România în particular, sunt piețe strategice pentru EGGER, datorită potențialului de creștere semnificativ.

Acesta este motivul pentru care am decis să continuăm investițiile în Rădăuți", a declarat directorul de Vânzări al fabricii din Rădăuți, Mihai Șandru. Potrivit comunicatului, pentru Egger importantă este cea mai bună utilizare a materiei prime din lemn, motiv pentru care compania se concentrează pe locații complet integrate. Astfel, lemnul este folosit inițial, ca materie primă, pentru fabricarea plăcilor din lemn, iar deșeurile lemnoase și lemnul reciclabil care nu pot fi utilizate în producție, sunt folosite drept combustibil pentru centralele pe bază de biomasă.

Instalarea unui generator de aer cald pe bază de biomasă în Rădăuți va produce energie pentru producția plăcilor lemnoase și va reduce consumul de gaz al fabricii ceea ce va determina ca fabrica Egger să devină mai independentă față de sursele de energie externă. „În comparație cu arderea gazului natural, centrala pe bază de biomasă Egger va economisi aproximativ 40.000 de tone de CO2 anual, ceea ce corespunde cu  emisiile a  9.000 de locuințe”, precizează compania austriacă.

Firma a mai anunțat că va investi totodată într-o fabrică de adezivi ce va contribui la crearea unei locații de producție complet integrate și va oferi 40 de noi locuri de muncă.  Egger susține că cele mai moderne echipamente vor asigura de asemenea, un nivel al emisiilor foarte scăzut, aproape de zero.

Compania austriacă utilizează deja trei fabrici de adezivi în cadrul  grupului în Austria, Germania și Marea Britanie.  „Experiența de producție a adezivilor, de aproape 20 de ani, și lipsa incidentelor de mediu și sănătate creează condițiile ideale pentru a demara producția de adezivi și în România. Utilizarea adezivului din producția proprie va spori calitatea plăcilor lemnoase produse la Rădăuți. Noua fabrică de adezivi va reduce traficul greu rutier, materia primă necesară pentru producție fiind transportată pe calea ferată”, se mai arată în comunicat. 

Egger a făcut până în prezent, în Rădăuți, investiții de 210 milioane de euro într-o fabrică de plăci aglomerate, având 400 de angajați.

 


Intră acum și în grupul de