ISJ Suceava propune în planul de şcolarizare modificări ale reţelei şcolare pentru anul şcolar viitor la solicitarea unor Consilii Locale: patru unităţi de învăţământ vor fi desfiinţate, iar liceul din Iacobeni va fi transformat în şcoală profesională


Intră acum și în grupul de

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, inspectorul şcolar Cezar Anuţei, a declarat pentru NewsBucovina, că instituţia propune în planul de şcolarizare unele modificări ale reţelei şcolare pentru anul şcolar viitor la solicitarea unor Consilii Locale, printre acestea numărându-se desfiinţarea a patru unităţi de învăţământ din cauza scăderii efectivelor de copii, în timp ce liceul din Iacobeni va fi transformat în şcoală profesională.

El a spus că unitățile școlare din județ propuse spre desființare începând cu anul școlar 2019-2020 sunt Grădiniţa cu Program Normal nr. 3 Preuteşti din comuna Preuteşti, unde sunt 11 preşcolari în anul şcolar 2018-2019, GPN Petia din comuna Buneşti cu 11 preşcolari în 2018-2019, GPN Botuş din comuna Fundu Moldovei cu 14 preşcolari în 2018-2019 şi Şcoala Gimnazială Botuş din aceeaşi comună, unde învaţă 24 elevi în învăţământul primar şi 14 elevi la învăţământul gimnazial.

Anuţei a mai spus că în anul şcolar viitor ar urma ca GPN Poiana Stampei să fie transformată în GPP Poiana Stampei, Şcoala Gimnazială Poiana din comuna Zvoriştea va fi transformată în Şcoala Primară Poiana, Liceul Tehnologic „Liviu Suhar” Iacobeni transformat în Şcoala Profesională „Liviu Suhar” Iacobeni, iar Şcoala Gimnazială Herla devine structură a Şcolii Gimnaziale Slatina.

Totodată, în anul şcolar 2019-2020, GPN Putna va deveni GPN „Prichindel” Putna, iar

Şcoala Gimnazială Slatina devine Şcoala Gimnazială „Alexandru Lăpuşneanu” Slatina

Purtătorul de cuvânt al ISJ Suceava, Cezar Anuţei, a precizat că, potrivit prevederilor legislative,rețeaua școlară se constituie la propunerea consiliilor locale din localitățile unde funcționează școlile respective. Inspectoratul școlar emite avizul conform la propunerea de rețea școlară a consiliului local și decizii pentru punerea în aplicare a procesului de reorganizare pentru unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, iar deciziile se comunică unităţilor şcolare implicate în procesul de reorganizare în cel mult 10 zile de la emiterea hotărârii consiliului local/consiliului judeţean.

El a explicat că principalul motiv pentru care Consiliile Locale ale Unităților Administrativ Teritoriale aferente solicită Inspectoratului Școlar Judeţean Suceava ca în planul de școlarizare să fie propusă desființarea unor școli sau structuri este scăderea efectivelor de elevi sub limitele prevăzute de lege, respectiv de minimum 12 elevi la învățământul primar și minimum 10 elevi la învățământul preșcolar, conform art. 63, al. 1 din Legea Educației Naționale Nr. 1/2011.

(L.B.)


Intră acum și în grupul de