Anul nou pe stil vechi la Drăgușeni a adunat sute de colindători din trei județe și foarte mulți spectatori. Prefectul Mirela Adomnicăi: Să ne bucurăm că am păstrat această oază de tradiții veritabile la noi în județ FOTO/VIDEO


Intră acum și în grupul de

Colindători, urători şi cete de flăcăi îmbrăcaţi în costume populare s-au adunat, duminică, la Drăgușeni pentru a participa la “Festivalul obiceiurilor de iarnă – Anul nou pe stil vechi la Drăguşeni”.

Parada tradiţiilor populare pe rit vechi a înregistrat o participare numeroasă, fiind prezente de cete de urători şi colindători din 15 localităţi ale judeţului Suceava, dar şi a judeţelor vecine, Neamţ şi Iaşi.

Festivalul datinilor pe rit vechi- Draguseni 2019

Gepostet von NewsBucovina.ro am Sonntag, 13. Januar 2019

Coloana de mascaţi, capre, urşi, dansatori şi cântăreţi a fost însoțită pe traseul parcurs de numeroase persoane venite să urmărească manifestarea organizată în parcul comunei unde, pe scena amplasată, fiecare formaţie participantă a susţinut un program artistic în faţa a numeroși spectatori dornici să fie prezenţi la acest eveniment.

În mulțime au putut fi văzuți, între alții, senatorul PSD Ioan Stan, deputatul PSD Alexandru Rădulescu, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Tiberius Brădățan, sau primarul de Fălticeni, Cătălin Coman.

Deschiderea spectacolului a fost făcută de primarul comunei Dărgușeni, Vasile Cepoi, alături de prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi și eurodeputatul PSD Maria Gabriela Zoană.

Primarul Cepoi le-a transmis celor prezenți ca noul an să fie unul îmbelșugat și să fie mai mută armonie între toți.

„Să fie armonie să fim mândri în țara noastră”, a spus Cepoi.

El a mulțumit și tinerilor care au venit din străinătate pentru a participa la manifestările pe rit vechi și i-a invitat la balul care este pregătit pentru prima zi din noul an pe stil vechi, fiind pregătit și un foc de artificii.

Primarul a dat cuvântul prefectul Mirela Adomnicăi, menționând că de fiecare dată când aceasta a venit la Dăgușeni le-a mers mai bine.

Prefectul de Suceava a spus că existența acestei comunități creștin-ortodoxă de stil vechi dă un plus de culoare și diversitate și din punct de vedere religios și cultural județului Suceava.

Ea a felicitat comunitatea locală pentru că a reușit să păstreze aceste tradiții atât de bine.

”Să ne bucurăm că am păstrat această oază de tradiții veritabile la noi în județ”, a spus Adomnicăi care le-a transmis copiilor prezenți că ei vor trebui să ducă mai departe aceste tradiții.

Europarlamentarul Maria Gabriela Zoană le-a spus celor prezenți că anul trecut a invitat la Strasbourg artiști populari, meșteri, producători și călușari din zona Argeșului și Munteniei să le arate europenilor ce produse bune avem, cât de capabilă este agricultura românească să dea Europei produse naturale.

„După ce trei zile și trei nopți s-a dansat și s-a mâncat românește, am prezentat portul tradițional din zona Munteniei de peste o sută de ani, comisarii europeni care aveau cumva un cuvânt împotriva României și-au schimbat opțiunea. Este foarte important să arătăm oamenilor cine suntem cu adevărat”, a spus Zoană.

Ea a continuat să vorbească despre ceea ce a făcut în Comisia de Agricultură a Parlamentului European, despre faptul că vor fi alocați mai mulți bani pentru „doamnele” care lucrează în domeniul agricol și că își dorește repopularea satelor românești cu tineri, dar și că vrea ca subvenția pentru agricultorii din România să fie la același nivel cu cea din alte țări ale UE.

Mai mult Zoană a spus că senatorul PSD de Suceava Ioan Stan duce o muncă foarte importantă pentru a promova interesele României în Uniunea Europeană.

Ea a mai arătat că își dorește ca și zona de sud a României să copieze din succesul zonei Sucevei.

Primarul Vasile Cepoi i-a mulțumit pentru urări și i-a urat succes la alegerile europarlamentare din primăvara acestui an.

Față de ceilalți vorbitori, eurparlamentarul nu a primit aplauze la finalul discursului său, localnicii considerând că aceasta a încercat să transforme manifestarea într-o acțiune electorală.

Ulterior pe scena a început spectacolul care a fost deschis de elevi ai școlii din Drăgușeni.

 


Intră acum și în grupul de