Peste 200 de cazuri de rujeolă s-au înregistrat în judeţul Suceava în anul 2018, cele mai multe îmbolnăviri fiind la copii cu vârste sub 6 ani. În acest an s-au înregistrat 3 noi cazuri de rujeolă.


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul Liliana Grădinariu, a declarat pentru NewsBucovina că în anul 2018, în judeţul Suceava au fost 213 cazuri de rujeolă, fiind înregistrate şi două decese.

Grădinariu a spus că cele mai multe cazuri de îmbolnăvire s-au înregistrat la copii cu vârste de sub 6 ani.

Ea a precizat că rata de vaccinare antirujeolică este de aproximativ 80 la sută în judeţul Suceava subliniind că vaccinarea este singura metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de rujeolă, care este o boală extrem de contagioasă.

Directorul executiv al DSP Suceava a menţionat că rujeola este o infecție virală, care poate evolua cu complicații majore, ce pot conduce chiar până la deces, iar vaccinarea este recomandată copiilor cu vârsta între 9 și 11 luni, cu revaccinare la vârsta de 1 an și, ulterior, la vârsta de 5 ani.

Medicul sucevean a arătat că şi copiii nevaccinați pot beneficia de administrarea vaccinului antirujeolic, prin prezentarea la medicul de familie, schema de vaccinare fiind adaptată pentru fiecare caz în parte.

Grădinariu a informat, miercuri, într-un comunicat de presă, că de la începutul anului 2019, în judeţul Suceava s-au înregistrat trei noi cazuri de rujeolă, după o perioadă de patru luni în care nu s-a mai raportat nici un caz de îmbolnăvire.

Medicul sucevean a declarat că cei trei pacienţi diagnosticaţi cu rujeolă sunt fraţi dintr-o familie din municipiul Rădăuţi, cu vârste sub 5 ani, şi nu au fost vaccinaţi antirujeolic.

“Părinții au refuzat vaccinarea micuților, atât la vârsta recomandată, cât și ca măsură de protecție pentru ceilalți doi frățiori, în momentul diagnosticării primului dintre ei”, a subliniat Grădinariu.

Ea a adăugat că cei trei copii au avut forme medii de boală şi au fost deja externaţi din spital.

Directorul executiv al DSP Suceava a mai spus că autorităţile sanitare au recomandat medicilor de familie o atenţie sporită pentru recuperarea restanţierilor la vaccinarea antirujeolică, iar părinţii au fost sfătuiţi să îşi vaccineze copiii pentru prevenirea îmbolnăvirii.

(L.B.)


Intră acum și în grupul de