Funcționari din Cernăuți cu cetățenie ucraineană și română sunt concediați, iar Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți este cercetat pentru atentarea la integritatea și inviolabilitatea teritorială a Ucrainei


Intră acum și în grupul de

Funcționarii de stat din regiunea Cernăuți sunt concediați din cauza deținerii dublei cetățenii a anunțat șeful Serviciului de securitate al Ucrainei din regiunea Cernăuți, Ruslan Storojuk, citat de Agenția BucPress.

Sursa citată arată că Ruslan Storojuk a declarat că în anul 2018 în regiunea Cernăuți au fost concediați câțiva funcționari de stat din cauza deținerii dublei cetățenii între care șeful Secției de prestare a serviciilor administrative din Herța și directorul Arhivei de stat al regiunii Cernăuți.

Ruslan Storojuk a mai declarat în cadrul unui briefing că în curând vor fi făcute publice datele privind cercetările în cazul dosarului penal intentat de Securitatea ucraineană privind Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” în baza articolului 110 al Codului Penal privind „atentarea la integritatea și inviolabilitatea teritorială a Ucrainei”.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a descins în iunie 2018 la sediul unei organizații românești din Cernăuți, care este bănuită de răspândirea de literatură și hărți care ar atenta la integritatea statului ucrainean și în 11 iunie s-au făcut percheziții în cadrul unui dosar penal, intentat în baza articolului 110 al Codului Penal al Ucrainei.

Sursa citată menționează că ofițerii Serviciului de Securitate au constatat că hărțile au fost „imprimate pentru promovarea aniversării în Ucraina a 100 de ani de la crearea României Mari”.

Anchetatorii au constatat că membrii societății au distribuit literatură în care se face apel la restabilirea „adevărului istoric”, prin anularea unor documente internaționale (pactul Ribbentrop-Molotov) și readucerea nordului Bucovinei, Basarabiei de Nord și Basarabiei de Sud în componența României, precizează agenția citată.

Într-un comunicat de presă,  Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” a anunțat că percheziția se încadrează în categoria atacurilor directe şi indirecte „împotriva noastră şi a întregii comunităţi româneşti din Ucraina”.

„Constatăm, din păcate, tendinţa, tot mai des manifestată, a contaminării structurilor statului ucrainean cu ideile şi comportamentul forţelor ultranaţionaliste radicale”, se menționat în comunicat.

Centrul Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi” a respins  „categoric şi fără echivoc” orice tentativă a autorităţilor ucrainene, inclusiv SBU, de a eticheta, inventând motive şi înscenând violări ale Constituţiei, ca separatişti, provocatori.

„Suntem cetăţeni loiali ai statului ucrainean, dar nu vom accepta discriminările pe criterii etnice”, se preciza în comunicat.


Intră acum și în grupul de