Ordin al MEN: Elevii și preșcolarii au liber până luni. Cursurile vor fi suspendate și vineri în toată țara. Măsura a fost luată la recomandarea Ministerului Sănătății

Ministrul Educaţiei Naţionale a emis, miercuri seara, Ordinul 3097 privind suspendarea cursurilor în unităţile de învăţământ preuniversitar în data de 25 ianuarie 2019.

În ordin se precizează că suspendarea cursurilor este urmată de măsuri privind parcurgerea integrală a programei şcolare.

Într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii se arată că, în conformitate cu raportările Institutului Naţional de Sănătate Publică, săptămâna 14 – 20 ianuarie 2019 a avut “un caracter epidemic”, la fel ca și săptămâna anterioară acesteia, iar numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20 la sută faţă de nivelul așteptat.  Sursa citată menţionează că, potrivit specialiștilor, dacă şi cea de a 3-a săptămână consecutiv își va menține caracterul epidemic, va fi declarată epidemia de gripă.

“Ministerul Sănătății a informat astăzi Ministerul Educației Naționale despre situația privind evoluția infecțiilor gripale şi despre oportunitatea unei măsuri suplimentare de prevenire a îmbolnăvirilor cu gripă, care constă în suspendarea cursurilor în unităţile de învăţământ preuniversitar pentru data de 25 ianuarie 2019. Aceasta măsură a fost aprobată printr-un  Ordin al ministrului Educației Naționale.  Astfel, dat fiind că 24 ianuarie este declarată oficial zi liberă,   timp de 4 zile, copiii vor putea evita expunerea în colectivităţi”, se precizează în comunicatul MS.

“ Vom continua să supraveghem atent evoluţia gripei în toată ţara. Împreună cu Ministerul Educaţiei, vom continua triajul epidemiologic în unităţile de învăţământ săptămâna viitoare,  odată cu realuarea activităţii în unităţile şcolare. Recomand părinţilor să pună accent în continuare pe măsurile igienico-sanitare , iar  pe parcursul celor 4 zile libere  să evite expunerea copiilor în colectivităţi”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, citată în comunicatul de presă.

Conform comunicatului de presă al MS,  măsurile de prevenire şi control demarate de Ministerul Sănătăţii săptămâna trecută,  la debutul sezonului gripal, se menţin în perioada urmatoare.

Aceeaşi sursă menţionează că deciziile de suspendare  a orelor de curs pe o perioadă limitata de timp  se vor aplica punctual.

În comunicat se mai arată că în urma analizei solicitărilor transmise de medicii de familie și centralizate de Direcțiile de Sănătate Publica, Ministerul Sănătății a demarat procedurile pentru a achiziționa suplimentar un număr de aproximativ 25.000 de doze de vaccin.

„Este îmbucurător faptul ca numărul persoanelor din categoriile de risc au ales să se vaccineze în număr mai mare în acest sezon, astfel încât din cele 1.300.000 de doze achiziționate inițial de Ministerul Sănătății mai sunt la medici de familie aproximativ 24.000. Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei, de aceea am decis să suplimentăm numărul de vaccinuri gripale pentru a oferi protecție unui număr cât mai mare de persoane din categoriile de risc, pentru care asigurăm vaccinarea gratuită. Vom urgenta procedurile de achiziție și estimăm că săptămâna  viitoare  poate  începe distribuirea acestora către medicii de familie”, a mai declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății, citată în comunicatul de presă.

Ministerul Sănătăţii recomandă populației  să aplice cu rigurozitate a recomandările specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal, respectiv       consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare, izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei, respectarea etichetei tușei și strănutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/strănut la nivelul parții interne a articulației cotului),  igiena adecvată a mâniilor, în vederea reducerii răspândirii virusului, purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical, precum şi  continuarea vaccinării antigripale.

În funcție de situația epidemiologică,  unitățile sanitare sunt responsabile să limiteze accesul vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc crescut, se mai precizează în comunicatul de presă al Ministerului Sănătăţii.

(L.B.)