Peste 4000 de cazuri de viroze respiratorii, pneumonie şi gripă au fost raportate în judeţul Suceava în cursul săptămânii trecute, opt din cei 28 de pacienţi diagnosticaţi clinic cu gripă fiind internaţi în spital.


Intră acum și în grupul de

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, în săptămâna 21-27 ianuarie 2019, în judeţ au fost raportate 28 de cazuri de gripă diagnosticate clinic, cu 8 internări, iar 10 cazuri de gripă au fost înregistrate la grupa de vârstă  5-14 de ani, alte 8 cazuri la grupa de vârstă  15-49 de ani, 5 cazuri la grupa de vârstă 50-64 de ani, 3 la grupa de vârstă peste 65 de ani şi 2 cazuri la grupa de vârstă 2-4 ani.

În intervalul menţionat s-a înregistrat şi un deces din cauza gripei la un pacient din grupa de vârstă 50-64 de ani.

DSP Suceava a precizat că în acelaşi interval de timp a fost trimisă o probă recoltată de la un pacient pentru analize de laborator pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului de gripă.

În judeţul Suceava au mai fost raportate 3141 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, cu 88 de internări, cele mai multe cazuri, 1044, au fost înregistrate la copii din grupa de vârstă 5-14 ani, alte 728 de cazuri s-au înregistrat la grupa de vârstă 15-49 de ani, 563 de cazuri au fost raportate la grupa de vârstă 2-4 ani, iar la grupa de vârstă 0-1 ani s-au înregistrat 240 de cazuri.

În cursul săptămânii trecute s-au înregistrat şi 848 de cazuri de pneumonie, cu 149 de internări, iar din totalul acestor cazuri, 190 s-au raportat la copii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 14 ani, câte 129 de cazuri s-au raportat la grupele de vârstă 2-4 ani şi peste 65 de ani, în timp ce la grupa de vârstă 15-49 de ani au fost 182 de cazuri, iar la grupa de vârstă 0-1 an alte 94 de cazuri.

De remarcat este că din totalul celor 4017  cazuri de afecţiuni respiratorii acute, 2272 de cazuri s-au înregistrat în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 0 şi 14 ani, cele mai multe cazuri de îmbolnăvire, 1244, fiind raportate la grupa de vârstă 5-14 ani.

Reamintim că în cursul săptămânii 14-20 ianuarie 2019, în judeţul Suceava s-au raportat 2948 de cazuri de viroze respiratorii, pneumonie şi gripă diagnosticată clinic.

Într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii dat publicităţii miercuri se precizează că circulația virusului gripal în România în ultimele trei  săptămâni  a avut un caracter epidemic, numărul cazurilor de îmbolnăvire prin viroze respiratorii fiind mai mare față de cel așteptat.

“Există o succesiune de trei săptămâni epidemice, ca urmare se constată că gripa evoluează epidemic. Nu există un motiv de panică, dar este necesar ca toate măsurile și recomandările pe care Ministerul Sănătății le-a transmis încă din data de 17 ianuarie și care sunt valabile în această perioadă să le aplicăm. Este nevoie ca populația să fie compliantă și să respecte recomandările specialiștilor privind aplicarea regulilor de igienă personală”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății citată în comunicatul de presă.

Ministrul Sănătății a  mai precizat că o serie de recomandări suplimentare au mai fost transmise unităţilor sanitare.

„S-a solicitat limitarea accesului vizitatorilor în mod real în toate unităţile sanitare, în special în secțiile cu risc, refacerea urgentă a stocurilor de antivirale necesare pentru tratamentul infecţiilor respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat după internare pentru toţi pacienţii care prezintă tabloul clinic compatibil cu gripa, instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contacţii pacienţilor internaţi, vaccinarea urgentă a personalului medical rămas nevaccinat, refacerea stocurilor de echipamente de protecţie şi utilizarea corespunzătoare a acestora, refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice şi dezinfectante pentru asigurarea igienei riguroase a mâinii şi suprafeţelor. Astăzi Institutul Național de Sănătate Publică va reaminti unităţilor sanitare procedurile privind managementul contacţilor, a focarelor şi  cazurilor severe de gripă”, a mai declarat ministrul Sănătăţii Sorina Pintea.

În comunicatul de presă se menţionează că obiectivul Ministerului Sănătății în perioada următoare este reducerea numărului de cazuri severe și decese cu gripă, prin recunoașterea  rapidă a gripei și instituirea de urgență a tratamentului.

Totodată, conform sursei citate, vaccinarea rămâne și în perioada următoare soluția pentru prevenirea îmbolnăvirilor,  specialiștii estimând că circulația intensă a virusului se va menține și în luna februarie.

Cele 30 000 de doze de vaccin antigripal comandat suplimentar de către Ministerul Sănătății pentru populația cu risc, urmează să fie distribuite în ţară începând de joi, Direcţiilor de Sănătate Publică ce au solicitat aceste doze, se arată în comunicatul de presă al MS.

Din cele 1,3 milioane doze achiziționate inițial de către Ministerul Sănătăţii, mai sunt disponibile aproximativ 12.000 de doze.

Ministrul Sănătății a mai precizat miercuri că în unitățile școlare unde se constată o creștere cu 20 la sută a numărului de îmbolnăviri prin gripă se poate lua decizia de închidere a unității.

Ministerul Sănătăţii a revenit în comunicatul de presă cu recomandări pentru populație:

Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;

Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;

Respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);

Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mânuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;

Continuarea vaccinării antigripale

“Evoluția numărului de îmbolnăviri este influențată de evitarea spațiilor aglomerate, iar vacanța de saptămâna viitoare poate să influențeze în bine, cu condiția că în aceasta perioadă copiii să evite colectivitățile”, a mai declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, citată în comunicatul de presă.

(L.B.)


Intră acum și în grupul de